fbpx
Strona głównaWiadomościKrokodyle mięso zamiast wieprzowiny

Krokodyle mięso zamiast wieprzowiny

Tego typu urozmaicenia w diecie są jak najbardziej możliwe, co prawda nie w naszym kraju, ale w Tajlandii już tak. Dzieje się tak ze względu na znaczne rozszerzanie się ASF w tym kraju, a co za tym idzie mocny spadek pogłowia świń i wysokie ceny wieprzowiny.

Popularność mięsa z krokodyla rośnie wśród tajlandzkich konsumentów wraz ze wzrostem cen wieprzowiny. Tajscy konsumenci zwracają się w stronę mięsa krokodyla, jako alternatywnego źródła białka, po tym, jak cena wieprzowiny gwałtownie wzrosła z powodu rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w tym kraju.

Jedna z farm krokodyli opublikowała na swoim Facebooku w poniedziałek post, oferując mięso krokodyli od 70 jenów/kg. Wpis zebrał ponad 4100 polubień i prawie 2000 komentarzy.

Internauci wyrazili zainteresowanie spróbowaniem egzotycznego mięsa, ponieważ cena jest znacznie niższa niż wieprzowiny, która obecnie kosztuje ponad 200 jenów/kg. Farma, jak i ci, którzy próbowali tego mięsa, potwierdzili, że smakuje podobnie do kurczaka.

Tymczasem inna farma krokodyli w Nakhon Pathom, prowincji położonej na zachód od Bangkoku, również poinformowała, że coraz większa liczba konsumentów wykazuje zainteresowanie mięsem krokodyli i kupuje je jako substytut wieprzowiny.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.