Tego typu urozmaicenia w diecie są jak najbardziej możliwe, co prawda nie w naszym kraju, ale w Tajlandii już tak. Dzieje się tak ze względu na znaczne rozszerzanie się ASF w tym kraju, a co za tym idzie mocny spadek pogłowia świń i wysokie ceny wieprzowiny.
Popularność mięsa z krokodyla rośnie wśród tajlandzkich konsumentów wraz ze wzrostem cen wieprzowiny. Tajscy konsumenci zwracają się w stronę mięsa krokodyla, jako alternatywnego źródła białka, po tym, jak cena wieprzowiny gwałtownie wzrosła z powodu rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w tym kraju.
Jedna z farm krokodyli opublikowała na swoim Facebooku w poniedziałek post, oferując mięso krokodyli od 70 jenów/kg. Wpis zebrał ponad 4100 polubień i prawie 2000 komentarzy.
Internauci wyrazili zainteresowanie spróbowaniem egzotycznego mięsa, ponieważ cena jest znacznie niższa niż wieprzowiny, która obecnie kosztuje ponad 200 jenów/kg. Farma, jak i ci, którzy próbowali tego mięsa, potwierdzili, że smakuje podobnie do kurczaka.
Tymczasem inna farma krokodyli w Nakhon Pathom, prowincji położonej na zachód od Bangkoku, również poinformowała, że coraz większa liczba konsumentów wykazuje zainteresowanie mięsem krokodyli i kupuje je jako substytut wieprzowiny.