Rozpoczął się audyt służby weterynaryjnych Republiki Filipin w polskich zakładach mięsnych. Celem jest uzyskanie przez Polaków możliwości eksportu mięsa wołowego i wieprzowego.
Rozmowy z na temat eksportu polskiego mięsa wieprzowego i wołowego na Filipiny rozpoczęły się w lutym 2021 r., kiedy to na wideokonferencji z Ambasadorem RP w Manili oraz Dyrektorem Biura Państwowej Agencji Inwestycji i Handlu na Filipinach spotkali się z-ca Głównego Lekarza Weterynarii dr Katarzyna Piskorz wraz z przedstawicielami wybranych biur Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Efektem rozpoczętych rozmów jest audyt przeprowadzany obecnie przez służby weterynaryjne Republiki Filipin w polskich zakładach mięsnych. Jest to kolejny etap procedury mającej na celu uzyskanie dostępu dla polskiego mięsa wołowego i wieprzowego do rynku filipińskiego. Koordynację nad organizacją misji objął Związek Polskie Mięso. Specjaliści służb weterynaryjnych Filipin odwiedzą wybrane zakłady mięsa wołowego oraz wieprzowego. Audyt zakończy się w dniu 29 września br. spotkaniem zamykającym w GIW.