fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsaRynek i ceny wieprzowiny. Co przyniesie 2023 rok?

Rynek i ceny wieprzowiny. Co przyniesie 2023 rok?

W swoim raporcie Rabobank analizuje globalną produkcję, konsumpcję i handel wieprzowiną w kluczowych regionach świata. Główne obszary zainteresowania obejmują wzrost produkcji ograniczony przez wysokie koszty, niepewność popytu, ponowne otwarcie Chin i przewidywane trendy handlowe na całym świecie.

Podczas gdy dostawy wieprzowiny wzrosły na większość rynków w 2022 r., przy silnym wzroście w Meksyku, Korei Południowej i na Filipinach, Chiny odnotowały znaczny spadek z powodu słabych cen lokalnych i stłumionego popytu.

Patrząc na rok 2023, Rabobank widzi ograniczony potencjał wzrostu handlu światowego ze względu na słabe perspektywy makroekonomiczne oraz zmiany podaży i popytu. Większa podaż w krajach eksportujących (USA, Kanada i UE) prawdopodobnie ograniczy światowy handel wieprzowiną w pierwszej połowie roku. Jeśli chodzi o popyt, w raporcie zauważono, że rosnąca inflacja i wysokie zapasy zgromadzone w 2022 r. w Japonii i Korei Południowej będą wywierać presję na potrzeby importowe. Tymczasem wyższa produkcja wieprzowiny oczekiwana w Azji Południowo-Wschodniej w 2023 r. będzie oznaczać mniejszy import.

Chociaż ceny zbóż paszowych spadły ze szczytu odnotowanego w drugim kwartale 2022 r., inflacja, susze, niższe niż oczekiwano zapasy końcowe i niedobory zbiorów w USA mogą powodować wahania cen. Tymczasem oczekuje się, że gwałtownie rosnące koszty energii i transportu spadną. Koszty pracy prawdopodobnie będą nadal rosły, biorąc pod uwagę konieczność podwyżek płac i świadczeń socjalnych.

Z kolei ASF nadal rozprzestrzenia się w Azji, Europie i niektórych innych regionach, a choroba pozostaje „dziką kartą”, odnotowuje raport, podkreślając również, że ASF pozostaje potencjalnym zagrożeniem, a skutki doświadczane w Ameryce i niektórych krajach europejskich w 2022 roku mogą być jeszcze odczuwalne przez rynek. Bezpieczeństwo biologiczne poprawiło się na całym świecie, co przekształciło struktury rolnictwa, szczególnie w Azji, gdzie wielu drobnych rolników zostało wypchniętych z sektora, stwarzając możliwości rozwoju dużym firmom.

Rekordowy wolumen importu wynoszący 1 mln ton do września wzrósł o 13% r/r. Rabobank prognozuje import w 2022 r. na poziomie 1,3 mln ton i pewne ograniczenie w 2023 r. Największym dostawcą pozostają Stany Zjednoczone (81%). Tymczasem eksport wieprzowiny zwolnił w ostatnich miesiącach (-6% rdr) do września, przy czym najostrzejsze spadki odnotowano w Chinach (-84% rdr) i Kanadzie (-70% rdr).

Wysokie koszty operacyjne prawdopodobnie ograniczą wzrost pogłowia w 2023 r., przy czym przewiduje się, że stado hodowlane spadnie o 0,8% r/r. Ceny wieprzowiny wzrosły o 17% rok do roku, przy wyższych cenach na zachodzie i skromniejszych wzrostach na wschodzie. W IV kwartale 2022 r. eksport trzody chlewnej spadł o 11% r/r, podczas gdy przepływy trzody chlewnej wzrosły o 50% r/r. Wolumen eksportu wieprzowiny spadł w listopadzie o 9,9% r/r. Dwucyfrowe spadki na większości głównych rynków (z wyjątkiem Chin) odzwierciedlają konkurencyjne rynki światowe i stosunkowo wysokie ceny wieprzowiny w Kanadzie.

W grudniu ubój trzody chlewnej wyniósł 18,5 mln sztuk, co oznacza wzrost o 0,9% r/r. Rabobank nie spodziewa się znaczącego wzrostu produkcji wieprzowiny w 2023 r., biorąc pod uwagę wysokie koszty produkcji i ciągłe ryzyko ASF (dodatkowe przypadki wykryte w IV kwartale 2022 r. i na początku 2023 r.).

Ceny wieprzowiny w Chinach spadły o 45% między listopadem 2022 r. a styczniem 2023 r. Rabobank uważa, że ​​będzie to kontynuowane w pierwszym kwartale i pozostaje optymistą co do odbicia popytu, gdy fala Covid się uspokoi. W przypadku braku innych nieoczekiwanych czynników zakłócających, w raporcie przewiduje się, że ceny wieprzowiny silnie wzrosną w drugim kwartale.

Import wieprzowiny w pierwszych 11 miesiącach 2022 r. spadł o 45% r/r, do 2,44 mln ton. Oczekuje się, że całkowity import w 2022 r. wyniesie 2,75 mln ton. Od sierpnia Brazylia wyprzedziła Hiszpanię, stając się największym dostawcą do Chin. Oczekuje się, że import wieprzowiny wzrośnie w 1. półroczu 2023 r. r/r i ponownie spadnie w drugiej połowie 2023 r. W tym roku powinien nastąpić niewielki wzrost importu w porównaniu z 2022 r.

Jeśli chodzi o Europę to produkcja wieprzowiny w UE-27 + Wielka Brytania spadła o 5,1% r/r między styczniem a październikiem 2022 r. i oczekuje się, że w tym roku utrzyma się na poziomie dalszych 3-4% spadku. Podczas gdy produkcja wieprzowiny spadła w Niemczech (10%), Polsce (9%), Danii (5%), Hiszpanii (2%), Francji (2%) i Holandii (0,5%), wzrosła o 2% w Wielkiej Brytanii.Eksport wieprzowiny z UE-27 i Wielkiej Brytanii spadł o 18% rdr (od stycznia do października 2022 r.). Oczekuje się, że sezonowo niższy popyt na wieprzowinę zostanie zrównoważony przez zmniejszenie podaży w całej Europie w I kwartale 2023 r. Tymczasem oczekuje się, że ceny pasz pozostaną wysokie w I kwartale, chociaż szczyt już minął.

Produkcja wieprzowiny w 2023 r. ma wzrosnąć o 4-5% r/r. Eksport wieprzowiny w grudniu był drugim co do wielkości w tym roku, na czele z ożywieniem przesyłek do Chin, które odnotowały najwyższy wolumen zakupów w roku (54 tys. ton). Nawet przy poprawie wysyłek łączny wolumen eksportu w 2022 roku spadł o 2% r/r.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.