Stosowanie przetworzonych białek zwierzęcych w żywieniu drobiu i trzody chlewnej coraz bliżej

Być może już wkrótce rolnicy będą mogli stosować w żywieniu trzody chlewnej i drobiu pasze powstałe na bazie przetworzonych białek zwierzęcych. Kolejny krok w tym kierunku wykonał  stały komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz UE (SCoPAFF), który przyjął projekt rozporządzenia Komisji zezwalającego na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) drobiu, trzody chlewnej, owadów oraz kolagenu i żelatyny przeżuwaczy w paszach.

Teraz projektem  zajmie się  Parlament Europejski  i Rada Europy , które wydadzą decyzję w ciągu 3 miesięcy. Jak  się dowiedzieliśmy brak sprzeciwu umożliwi formalne przyjęcie rozporządzenia przez Komisję oraz publikację w Dzienniku Urzędowym.

Według największych  europejskich organizacji rolniczych (Copa – Cogeca) przetworzone białko owadzie oraz przetworzone białka zwierzęce pochodzenia drobiowego  wydają się obecnie dwoma niezwykle perspektywicznymi źródłami białka w żywieniu trzody chlewnej. Stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego umożliwi maksymalne wykorzystanie zasobów, a tym samym osiągnięcie celów zrównoważenia żywności zawartych w strategii „od pola do stołu”

W ocenie Copa – Cogeca  stosowanie tego komponentu paszowego  pozwoli zmniejszyć zależność od niezrównoważonego importu soi i zwiększyć produkcję białka w UE.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności