Być może już wkrótce rolnicy będą mogli stosować w żywieniu trzody chlewnej i drobiu pasze powstałe na bazie przetworzonych białek zwierzęcych. Kolejny krok w tym kierunku wykonał stały komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz UE (SCoPAFF), który przyjął projekt rozporządzenia Komisji zezwalającego na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) drobiu, trzody chlewnej, owadów oraz kolagenu i żelatyny przeżuwaczy w paszach.
Teraz projektem zajmie się Parlament Europejski i Rada Europy , które wydadzą decyzję w ciągu 3 miesięcy. Jak się dowiedzieliśmy brak sprzeciwu umożliwi formalne przyjęcie rozporządzenia przez Komisję oraz publikację w Dzienniku Urzędowym.
Według największych europejskich organizacji rolniczych (Copa – Cogeca) przetworzone białko owadzie oraz przetworzone białka zwierzęce pochodzenia drobiowego wydają się obecnie dwoma niezwykle perspektywicznymi źródłami białka w żywieniu trzody chlewnej. Stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego umożliwi maksymalne wykorzystanie zasobów, a tym samym osiągnięcie celów zrównoważenia żywności zawartych w strategii „od pola do stołu”
W ocenie Copa – Cogeca stosowanie tego komponentu paszowego pozwoli zmniejszyć zależność od niezrównoważonego importu soi i zwiększyć produkcję białka w UE.