Upały w chlewni a żywienie świń

Panujące latem upały doskwierają nie tylko ludziom, ale i zwierzętom. Szczególnie w trudnej sytuacji znajdują się te utrzymywane w budynkach inwentarskich, głównie trzoda chlewna.

reklama
Baner Kuhn Maxima
reklama
baner Interhandler

Wrażliwość świń na wysokie temperatury zależy m. in. od masy ciała, rasy, poziomu żywienia, systemu utrzymania oraz stanu fizjologicznego. Górne temperatury krytyczne dla tuczników o masie ciała 100 kg wahają się od 20o C, gdy utrzymywane są grupowo na ściółce i żywieniu do woli, do 37o C – przy ograniczonym żywieniu, betonowej podłodze oraz zraszanej powierzchni ciała. Przy temperaturach wyższych od górnej temperatury krytycznej zwierzęta reagują obniżonym spożyciem paszy i w konsekwencji niższymi przyrostami masy ciała. Przekłada się to na wydłużenie okresu tuczu i straty hodowcy.

Wyższe temperatury w chlewni szczególnie negatywnie oddziałują na zwierzęta reprodukcyjne. U loch i loszek dochodzi  w tym czasie do tzw. sezonowej letniej niepłodności. Objawia się ona brakiem rui lub zmniejszoną intensywnością jej objawów, obniżoną skutecznością zapłodnień, mniejszą ilością owulujących komórek jajowych, wczesną zamieralnością embrionalną, co w konsekwencji skutkuje niższą liczbą rodzących się prosiąt w miocie.

reklama
Baner Corner

Wysokie temperatury otoczenia są też groźne dla loch. Mogą  skutkować zwiększoną liczbą martwo urodzonych prosiąt w miocie. Upały, to również dyskomfort dla loch karmiących. W wyniku zaburzeń hormonalnych i ograniczonego spożycia paszy spada mleczność, a w konsekwencji przyrosty odchowywanych prosiąt. W wyższych temperaturach obniża się również wartość immunologiczna siary, co pociąga za sobą spadek odporności nabytej przez noworodki.

reklama
Baner Samasz

Wzrost temperatury  z 20 do 30 o C, zmniejsza pobranie paszy nawet o 40-43%.  Ograniczone pobieranie paszy przez lochy karmiące, wywołane oddziaływaniem wyższej temperatury otoczenia, prowadzi do wydłużenia okresu między odsadzeniem a wystąpieniem kolejnej rui. „Przegrzana” locha traci apetyt i pobiera mniej paszy. W konsekwencji odbija się to niekorzystnie na jej późniejszej kondycji.

reklama
Baner SUmi

Również knury są wrażliwe na przegrzanie. Pogorszenie jakości nasienia ma miejsce po 2-3 tyg. upałów i utrzymywać się przez kilkanaście dni..

Podczas upałów niezbędna jest modyfikacja żywienia świń. Paszę warto podawać mniejszymi porcjami, ale częściej. Najlepiej w chłodniejszych porach dnia, np. nocą. Dawki pokarmowe powinny charakteryzować się wyższą zawartością energii w postaci tłuszczu, a nie węglowodanów. Tłuszcz jest bardziej strawnym składnikiem i wytwarza mniej ciepła metabolicznego podczas trawienia niż skrobia. W okresie upałów należy pamiętać, że w miarę wzrostu udziału włókna w paszy, spada jej strawność i wyraźnie wzrasta produkcja ciepła. Wysoka zawartość białka w dawce tez nie jest korzystna. Szczególnie zalecane są w żywieniu świń oleje roślinne ze względu na wysoką zawartość w nich nienasyconych kwasów tłuszczxowych (linolowy, linolenowy).. Zbyt duży jednak dodatek tłuszczu hamuje spożycie paszy i pogarsza jej wykorzystanie. Wykazano, że suplementacja tuczników w okresie upałów 5-7% dodatkiem tłuszczu roślinnego korzystnie oddziałuje na przyrosty i wykorzystanie paszy. U loch karmiących z kolei, zaleca się dodatek 5% oleju roślinnego. Poprawia on  mleczność oraz zwiększa zawartość tłuszczu w mleku. Ponadto maciory charakteryzują się mniejszym ubytkiem masy ciała w trakcie laktacji. Aby zachęcić zwierzęta do pobierania paszy, warto jest stosować słodkie dodatki, np. serwatkę w proszku czy sacharozę, a także dodatki ziołowe, zakwaszacze, drożdże czy dodatki probiotyczne. Podczas upałów, w dawce powinna być wyższa zawartości związków mineralnych i witamin. Wskazany jest też dodatek przeciwutleniaczy, takich jak np. wit. E czy C oraz selen. Dzięki nim organizm zwierzęcia może zwalczać reaktywne formy tlenu generowane przez stres termiczny. Celowe jest też, zwiększenie w dawkach pokarmowych poziomu potasu, sodu i magnezu. Nie należy też zapominać o betainie. Dobrze wpływa na gospodarkę wodą organizmu.

Jedną z najbardziej skutecznych metod zwiększenia pobierania paszy przez trzodę chlewną w okresie upałów jest stosowanie żywienia na mokro. Wpływa ono korzystnie nie tylko na ilość pobieranej karmy, ale także ogranicza jej straty, a przede wszystkim poprawia zużycie paszy oraz przyrosty. Korzystny jest te podawanie paszy w karmidłach automatycznych. W okresie letnich upałów dobrze się sprawdzają tubomaty, w których możliwe jest wymieszanie suchej mieszanki z wodą. Świnie mają swobodny dostęp do paszy. Spożywają ją wielokrotnie w ciągu doby. Mobilizuje to je również do nocnego pobierania karmy, wtedy kiedy temperatura w pomieszczeniu jest wyraźnie niższa

Wraz ze wzrostem temperatur, rośnie zapotrzebowanie świń na wodę. Latem, spożycie wody przez świnie podczas upałów wzrasta 2-3 krotnie. Woda w organizmie zwierzęcia działa tak jak system chłodzenia w silniku spalinowym. Jest w stanie obniżyć krytyczną temperaturę nawet o 0,5 o C. Niezbędne jest więc zapewnienie świniom stałego dostępu do wody, najlepiej przez zainstalowanie w kojcach poideł automatycznych. Optymalna temperatura wody do picia dla świń wynosi 12-18 o C.

reklama
Baner McHale
reklama
reklama

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI