fbpx

Mleczność loch a odchów prosiąt

W pierwszych 1-2 tyg. życia prosiąt, najpierw siara, a potem mleko są ich podstawowym pokarmem. Od 3-4 tyg., mleko lochy jest pokarmem głównym, zaś do 6 tyg. życia odgrywa jeszcze poważna rolę. Zarówno ilość i jakość siary jak i mleka decydują o wyniku odchowu prosiąt.

Skład chemiczny mleka lochy różni się w porównaniu z innymi gatunkami zwierząt. Zawiera więcej suchej masy, białka, tłuszczu i składników mineralnych (tab.1). Sprawia to, że prosięta szybko rosną i już po 7-8 dniach życia podwajają masę ciała. Jedyną wadą siary i mleka loch jest zbyt niska zawartość żelaza.

Tab.1. Skład chemiczny siary i mleka loch

Składniki mleka siara mleko
1 godz. 24 godz.
Sucha masa (%)

Białko ogólne (%)

Laktoza (%)

Tłuszcz całkowity (%)

Popiół (%)

Energia metaboliczna  (MJ/kg)

25,6

13,9

3,7

7,2

0,8

6,5

23,0

11,3

3,8

7,1

0,8

5,9

18,8

6,8

4,6

6,6

0,8

4,7

Kwasy tłuszczowe  (% sumy kwasów) :

nasycone kwasy (SFA)

jednonienasycone kwasy  (MUFA)

wielonienasycone kwasy (PUFA)

inne kwasy

 

34,6

46,6

16,8

2,0

 

33,3

48,1

16,0

2,6

 

37,5

45,2

14,8

2,5

 

W okresie laktacji, w zależności od jej długości, rasy oraz liczby odchowywanych prosiąt w miocie, locha produkuje od 3 do 5 kg siary, a następnie od 250 do 500 kg mleka. Istnieje dodatnia zależność między ilością i wielkością odchowywanych prosiąt, a mlecznością lochy. Większe (cięższe) prosięta bardziej efektywnie ssą lochę, przez co dokładniej opróżniają wymię z mleka. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest też wyższa sekrecja mleka przez lochę.

Tab.2. Okres laktacji a ilość (kg) i skład chemiczny  (%) mleka loch

Wyszczególnienie Dzień laktacji
7 14 21 28 35 42
Dzienna produkcja mleka

Białko ogólne

Tłuszcz całkowity

Laktoza

Popiół

5,10

5,76

8,26

4,09

0,77

6,51

5,40

8,32

5,15

0,77

7,12

5,31

8,04

5,06

0,79

7,18

5,50

8,58

5,08

0,83

6,95

5,92

8,33

4,90

0,91

6,59

6,23

7,52

4,86

0,96

 

Produkcja mleka wzrasta do 2-3 tyg. laktacji, a następnie przez ok. 2 tyg. utrzymuje się mniej więcej na zbliżonym poziomie. Spadek produkcji mleka  zaczyna się zazwyczaj po 5-6 tyg. laktacji. W warunkach naturalnych, laktacja u lochy może trwać nawet do ok. 10 tyg. po porodzie. Ze względów ekonomicznych prosięta odsadzane są zazwyczaj w 21 lub 28 dniu życia, a więc w momencie kiedy produkcja mleka jest najwyższa. Odłączenie prosiąt i zaprzestanie ssania, prowadzi w konsekwencji do resorpcji wytworzonego mleka. I tak, w ciągu 2 dni po odsadzeniu laktacja u lochy ulega nieodwracalnemu zanikowi.

Na ilość i skład produkowanego przez lochę mleka można wpływać stosując w trakcie laktacji zróżnicowane żywienie. Wyniki licznych doświadczeń wskazują na istnienie dodatniej zależności między zwiększonym poziomem energii w dawce pokarmowej dla loch, a składem wytwarzanego przez nie mleka. Dodatek tłuszczu do dawek dla loch skutkuje wzrostem mleczności oraz modyfikuje skład tłuszczu mleka. Natłuszczanie mieszanek dla loch podnosi poziom tłuszczu w siarze i mleku, zwiększając ilość dostępnej energii dla prosiąt. Również poziom oraz jakość białka w paszy podawanej losze w końcowym okresie ciąży może wywierać istotny wpływ na jej późniejszą mleczność. W jednym z doświadczeń przeprowadzonych w Instytucie Zootechniki-PIB w Krakowie badano wpływ różnych źródeł tłuszczu w diecie ciężarnych i w laktacji loch na skład kwasów tłuszczowych siary i mleka. Stwierdzono, że dodatek oleju lnianego do mieszanek paszowych dla loch w okresie ciąży i laktacji zwiększał udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), szczególnie z rodziny n-3 w siarze i mleku oraz zmieniał proporcje kwasów PUFA n-6 do n-3 w kierunku korzystnym dla wzrostu i rozwoju prosiąt.

Obok czynników żywieniowych, rzutujących na produkcję mleka przez lochę, istotny wpływ ma również właściwa jej pielęgnacja, a szczególnie przestrzeganie punktualności w zadawaniu karmy, jak również zapewnienie zwierzęciu stałego dostępu do wody o odpowiedniej jakości i temperaturze. W przypadku bagatelizowania tych warunków, głodna, spragniona, niespokojna i przy tym stale nękana przez prosięta locha często traci pokarm.

Podsumowując, można stwierdzić, że 10-12 odchowywanych prosiąt w miocie pociąga za sobą konieczność wyprodukowania przez lochę w ciągu doby od 12 do 14 kg mleka. Taka mleczność umożliwia hodowcy odsadzenie prosiąt o średniej masie ciała 7-5-8 kg w wieku 28 dni. Musi on jednak zapewnić swoim zwierzętom odpowiednie warunki środowiskowe, właściwą opiekę weterynaryjną, a przede wszystkim optymalne żywienie. Takie postępowanie sprzyja uzyskaniu jak najlepszych wyników produkcyjnych.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.