W pierwszych 1-2 tyg. życia prosiąt, najpierw siara, a potem mleko są ich podstawowym pokarmem. Od 3-4 tyg., mleko lochy jest pokarmem głównym, zaś do 6 tyg. życia odgrywa jeszcze poważna rolę. Zarówno ilość i jakość siary jak i mleka decydują o wyniku odchowu prosiąt.
Skład chemiczny mleka lochy różni się w porównaniu z innymi gatunkami zwierząt. Zawiera więcej suchej masy, białka, tłuszczu i składników mineralnych (tab.1). Sprawia to, że prosięta szybko rosną i już po 7-8 dniach życia podwajają masę ciała. Jedyną wadą siary i mleka loch jest zbyt niska zawartość żelaza.
Tab.1. Skład chemiczny siary i mleka loch
Składniki mleka | siara | mleko | |
1 godz. | 24 godz. | ||
Sucha masa (%)
Białko ogólne (%) Laktoza (%) Tłuszcz całkowity (%) Popiół (%) Energia metaboliczna (MJ/kg) |
25,6
13,9 3,7 7,2 0,8 6,5 |
23,0
11,3 3,8 7,1 0,8 5,9 |
18,8
6,8 4,6 6,6 0,8 4,7 |
Kwasy tłuszczowe (% sumy kwasów) :
nasycone kwasy (SFA) jednonienasycone kwasy (MUFA) wielonienasycone kwasy (PUFA) inne kwasy |
34,6 46,6 16,8 2,0 |
33,3 48,1 16,0 2,6 |
37,5 45,2 14,8 2,5 |
W okresie laktacji, w zależności od jej długości, rasy oraz liczby odchowywanych prosiąt w miocie, locha produkuje od 3 do 5 kg siary, a następnie od 250 do 500 kg mleka. Istnieje dodatnia zależność między ilością i wielkością odchowywanych prosiąt, a mlecznością lochy. Większe (cięższe) prosięta bardziej efektywnie ssą lochę, przez co dokładniej opróżniają wymię z mleka. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest też wyższa sekrecja mleka przez lochę.
Tab.2. Okres laktacji a ilość (kg) i skład chemiczny (%) mleka loch
Wyszczególnienie | Dzień laktacji | |||||
7 | 14 | 21 | 28 | 35 | 42 | |
Dzienna produkcja mleka
Białko ogólne Tłuszcz całkowity Laktoza Popiół |
5,10
5,76 8,26 4,09 0,77 |
6,51
5,40 8,32 5,15 0,77 |
7,12
5,31 8,04 5,06 0,79 |
7,18
5,50 8,58 5,08 0,83 |
6,95
5,92 8,33 4,90 0,91 |
6,59
6,23 7,52 4,86 0,96 |
Produkcja mleka wzrasta do 2-3 tyg. laktacji, a następnie przez ok. 2 tyg. utrzymuje się mniej więcej na zbliżonym poziomie. Spadek produkcji mleka zaczyna się zazwyczaj po 5-6 tyg. laktacji. W warunkach naturalnych, laktacja u lochy może trwać nawet do ok. 10 tyg. po porodzie. Ze względów ekonomicznych prosięta odsadzane są zazwyczaj w 21 lub 28 dniu życia, a więc w momencie kiedy produkcja mleka jest najwyższa. Odłączenie prosiąt i zaprzestanie ssania, prowadzi w konsekwencji do resorpcji wytworzonego mleka. I tak, w ciągu 2 dni po odsadzeniu laktacja u lochy ulega nieodwracalnemu zanikowi.
Na ilość i skład produkowanego przez lochę mleka można wpływać stosując w trakcie laktacji zróżnicowane żywienie. Wyniki licznych doświadczeń wskazują na istnienie dodatniej zależności między zwiększonym poziomem energii w dawce pokarmowej dla loch, a składem wytwarzanego przez nie mleka. Dodatek tłuszczu do dawek dla loch skutkuje wzrostem mleczności oraz modyfikuje skład tłuszczu mleka. Natłuszczanie mieszanek dla loch podnosi poziom tłuszczu w siarze i mleku, zwiększając ilość dostępnej energii dla prosiąt. Również poziom oraz jakość białka w paszy podawanej losze w końcowym okresie ciąży może wywierać istotny wpływ na jej późniejszą mleczność. W jednym z doświadczeń przeprowadzonych w Instytucie Zootechniki-PIB w Krakowie badano wpływ różnych źródeł tłuszczu w diecie ciężarnych i w laktacji loch na skład kwasów tłuszczowych siary i mleka. Stwierdzono, że dodatek oleju lnianego do mieszanek paszowych dla loch w okresie ciąży i laktacji zwiększał udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), szczególnie z rodziny n-3 w siarze i mleku oraz zmieniał proporcje kwasów PUFA n-6 do n-3 w kierunku korzystnym dla wzrostu i rozwoju prosiąt.
Obok czynników żywieniowych, rzutujących na produkcję mleka przez lochę, istotny wpływ ma również właściwa jej pielęgnacja, a szczególnie przestrzeganie punktualności w zadawaniu karmy, jak również zapewnienie zwierzęciu stałego dostępu do wody o odpowiedniej jakości i temperaturze. W przypadku bagatelizowania tych warunków, głodna, spragniona, niespokojna i przy tym stale nękana przez prosięta locha często traci pokarm.
Podsumowując, można stwierdzić, że 10-12 odchowywanych prosiąt w miocie pociąga za sobą konieczność wyprodukowania przez lochę w ciągu doby od 12 do 14 kg mleka. Taka mleczność umożliwia hodowcy odsadzenie prosiąt o średniej masie ciała 7-5-8 kg w wieku 28 dni. Musi on jednak zapewnić swoim zwierzętom odpowiednie warunki środowiskowe, właściwą opiekę weterynaryjną, a przede wszystkim optymalne żywienie. Takie postępowanie sprzyja uzyskaniu jak najlepszych wyników produkcyjnych.