Lokalnie, w wielu miejscach w Polsce rozpoczął się nalot słodyszka rzepakowego. Warto sprawdzić czy i na Twojej plantacji jest problem z tym szkodnikiem.
Słodyszek rzepakowy nalatuje na plantacje w zasadzie od momentu pąkowania rzepaku. Zazwyczaj przypada to na okres, gdy na pędzie głównym rzepaku pąki kwiatowe zaczynają się od siebie oddzielać. W różnych latach może to wyglądać inaczej. Zdarzają się lata, gdy słodyszek zaczyna nalatywać dużo później. Dopiero, gdy na pędach bocznych następuje intensywny rozwój paków kwiatowych.
W tym roku słodyszek zaczął nalatywać na plantacje dość wcześnie. Okres jego nalotu rozpoczął się w momencie, gdy pąki kwiatowe na pędzie głównym zaczęły się oddalać od siebie, z kolei pąki kwiatowe na pędach bocznych jeszcze są zwarte i zamknięte. Tak wczesny termin nalotu słodyszka jest związany z temperaturą powietrza. Słodyszek chętnie nalatuje na rzepak, gdy oprócz fazy pąkowania, temperatura powietrza wynosi od około 15°C. Są to idealne warunki dla żerowania tego chrząszcza.
Próg ekonomicznej szkodliwości słodyszka rzepakowego
Dla słodyszka wyznaczono dwa progi ekonomicznej szkodliwości. Progi te są związane z fazą rozwojową rzepaku.
W przypadku fazy BBCH 50-52, czyli na pędzie głównym rzepaku pąki kwiatowe są jeszcze zamknięte w liściach aż do momentu, gdy wydostają się z nich – próg ekonomicznej szkodliwości wynosi 1 chrząszcz na roślinie.
Jeżeli rzepak jest w wyższej fazie rozwoju, tj. w fazie BBCH 53-59 – próg ekonomicznej szkodliwości wynosi 3-5 chrząszczy na roślinie.
Słodyszka można zwalczyć przy użyciu środków owadobójczych zawierających np. cypermetrynę, acetamipryd, acetamipryd + lambdę-cyhalotrynę czy tau-fluwalinat.