Główny Urząd Statystyczny opracował i wydał ,,Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2015” , który jest kolejną edycją publikacji zbiorczej z zakresu statystyki rolnictwa. Jak udało się nam ustalić, pierwszą publikacją otwierającą edycję była – jak zaznacza GUS – „Statystyka rolnictwa 1946—1957”wydana w 1961 r. Kolejne wydania Rocznika ukazywały się w odstępach od trzech do pięciu lat. Natomiast od 2005 roku publikacja wydawana jest w cyklu rocznym.
Rocznik obejmuje trzy działy tematyczne (w podstawowej retrospekcji 2005, 2010—2014): „Podstawowe czynniki produkcji. Wyniki produkcji rolniczej”, „Gospodarka żywnościowa” oraz „Przegląd międzynarodowy”. Działy poprzedzone zostały uwagami szczegółowymi zawierającymi podstawowe definicje oraz zakres, źródła i zasady prezentowania danych. Ważniejsze informacje zaprezentowano w przekroju wojewódzkim.
– W dwóch pierwszych działach przedstawiono kompleksowe informacje o wynikach produkcji rolniczej, warunkach produkcyjno-ekonomicznych rolnictwa, bilansowym rozliczeniu produkcji ważniejszych produktów rolnych (uwzględniającym przemysł spożywczy i powiązania importowo–eksportowe), zaopatrzeniu i zużyciu środków produkcji oraz dane pokazujące sytuację dochodową w rolnictwie. W ,,Przeglądzie międzynarodowym” zaprezentowano informacje o rolnictwie w Polsce na tle świata oraz w odniesieniu do krajów Unii Europejskiej. Dane zbiorcze charakteryzujące rolnictwo w Unii Europejskiej przedstawione zostały dla wszystkich państw członkowskich. Publikację opracowano w Departamencie Rolnictwa przy współpracy z innymi departamentami GUS – informuje Artur Łączyński, dyrektor Departamentu Rolnictwa GUS.