Już wkrótce w gospodarstwach rolnych czy agroturystycznych będzie można nie tylko posmakować, ale również kupić produkty lokalne czy regionalne wytwarzane przez rolników. W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został bowiem rządowy projekt ustawy, którego celem jest właśnie ułatwienie sprzedaży żywności przez rolników. Aktualnie znajduje się on na etapie konsultacji publicznych oraz międzyresortowych.
Prowadzeniem sprzedaży żywności wyprodukowanej w gospodarstwach rolnych zainteresowana jest bardzo duża grupa rolników w Polsce. Kierowali oni liczne apele w sprawie wprowadzenia ułatwień przy prowadzeniu takiej działalności, zarówno do resortu rolnictwa, posłów na Sejm RP, jak i Rządu RP.
Ustawa wychodzi więc naprzeciw postulatom rolników poprzez zapewnienie im równych szans i możliwości w zakresie tzw. rolniczego handlu detalicznego z producentami z innych państw członkowskich Unii Europejskiej. Ponadto polscy konsumenci coraz częściej są zainteresowani możliwością zakupu świeżej żywności, produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników, gdzie nie ma długich łańcuchów dostaw i pośredników a zapewnione są bliskie relacje producentów i konsumentów.
Rolnicy według nowych przepisów będą mogli sprzedawać wytworzona przez siebie żywność w swoim gospodarstwie rolnym oraz we wszystkich miejscach przeznaczonych do handlu, bez wyłączania budynków lub ich części. Nadzór nad bezpieczeństwem produkowanych przez nich artykułów spożywczych od Państwowej Inspekcji Sanitarnej w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego przejmie Inspekcja Weterynaryjna, a w odniesieniu do żywności pochodzenia niezwierzęcego Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.
Proponuje się też zwolnienie z podatku dochodowego przychodów, ze sprzedaży przerobionych produktów z własnej uprawy, hodowli lub chowu w ilościach o wartości do 40 tysięcy złotych. Do produkcji danego produktu w wysokości co najmniej 50% powinny zostać zużyte produkty roślinne lub zwierzęce wyprodukowane w gospodarstwie rolnym osoby ubiegającej się o zwolnienie z podatku dochodowego. Dodatkowym warunkiem zwolnienia z podatku dochodowego, będzie prowadzenie ewidencji sprzedaży.
Producent rolny po uzyskaniu ze sprzedaży przerobionej żywności przychodów w wysokości 40 tys. zł będzie mógł wybrać opodatkowanie przychodów powyżej 40 tys. zł na podstawie 2% stawki podatku zryczałtowanego.
Zakłada się, że projektowana ustawa stworzy rzeczywiste możliwości rozwoju dla rolników zamierzających prowadzić produkcję i sprzedaż konsumentom końcowym żywności uzyskanej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu, w tym mięsa pochodzącego od hodowanych w gospodarstwie zwierząt poddanych ubojowi w zatwierdzonej rzeźni, produktów mięsnych (np. szynki, pasztety, kiełbasy), produktów mlecznych (np. ser, masło), produktów złożonych (np. pierogi z mięsem), przetworów z owoców (np. soki owocowe, dżemy) i warzyw (np. marynaty, kiszonki i soki warzywne), pieczywa, wyrobów cukierniczych i niemięsnych wyrobów garmażeryjnych (np. pierogi z serem, kopytka i kluski śląskie, knedle z owocami).