Z prac Sejmowej Komisji Rolnictwa

Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi 27 stycznia wysłuchała informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczącej „Ulepszania krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach” oraz „Zwiększenia wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”.

Ewa Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poinformowała członków Komisji, że wieloletni program dotyczący ulepszania krajowych źródeł białka roślinnego realizowany był w latach 2011-2015, a jego celem było zwiększenie zainteresowania uprawą krajowych gatunków roślin strączkowych i motylkowatych drobnonasiennych, zwiększenie udziału roślin strączkowych w strukturze zasiewów i wykorzystanie do produkcji pasz dla zwierząt. Program miał też za zadanie poprawę jakości i stabilności plonu oraz zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego do produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju.

Ponadto Komisja zapoznała się z opiniami prof. Wojciecha Święcickiego, prof. Jerzego Szukały, prof. Andrzeja Rutkowskiego, dr Wojciecha Mikulskiego oraz prof. Michała Jerzaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat problemów hodowli roślin strączkowych, nowych trendów w agrotechnice roślin strączkowych i sposobów zwiększenia opłacalności uprawy oraz możliwości zastąpienia importowanego białka sojowego rodzimymi białkami roślinnymi w żywieniu drobiu i świń, wybranych aspektów rynku roślin strączkowych oraz rozwoju rynku rodzimych roślin strączkowych, jako czynnika bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce. Zdaniem ekspertów zwiększenie produkcji roślin białkowych jest trudne, bo w Polsce nie ma sprzyjających warunków pogodowych i obecnie nie da się całkowicie wyeliminować śruty sojowej z żywienia zwierząt, jednak można ją zastąpić krajowymi roślinami w ok. 50%.

Obi oba
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności