fbpx

Wartość nawozowa słomy zbóż – ile składników jest w słomie zbóż

Słoma zbóż i innych roślin zastępuje w gospodarstwach bezinwentarzowych w pewnym stopniu obornik. Przeciętnie po żniwach pozostaje 4-4,5 t/ha słomy podstawowych zbóż, poza tym 1,3-1,5  t/ha innych resztek pożniwnych, w postaci ścierni i systemu korzeniowego. Ile wnoszą składników?

Resztki pożniwne pozostawiają makro- i mikroelementy

Po ich mikrobiologicznej mineralizacji (przeciętnie w okresie 6 miesięcy), gleba zasilana jest we wszystkie podstawowe makro- i mikroelementy, wykorzystywane następnie przez uprawiane rośliny w kolejnym roku.

Samasz loteria - baner

Oczywiście składniki te zostały one wcześniej pobrane z gleby, a więc nie zasilają jej dodatkowo. Z makroelementów najwięcej pozostaje potasu, a następnie azotu i wapnia, zaś z mikroelementów: żelaza, manganu i cynku. W poniższej tabeli nie podano zawartości boru i molibdenu, ze względu na szczególnie niską koncentrację obydwu składników w słomie i pozostałych resztkach pożniwnych zbóż.

Budulec próchnicy

Wartość nawozowa resztek pożniwnych, w tym głównie słomy, oceniana jest głównie pod kątem wniesienia znacznej ilości substancji organicznej. W wyniku innego mikrobiologicznego procesu – humifikacji, powstają z niej w następstwie wielu przemian związki próchniczne, użyźniające glebę.

Jednak ogólny bilans tworzenia i degradacji substancji organicznej w glebie, w gospodarstwach z dominacją podstawowych zbóż jest z reguły ujemny. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, kiedy wywożona jest z pola słoma.

Tak więc przyorane lub wymieszane z glebą resztki pożniwne, w tym słoma, łagodzą, a nawet poprawiają ten bilans. Jeszcze w większym stopniu jest to zauważalne, gdy wysiewa się w tym stanowisku międzyplony na zielony nawóz, uzyskując z ich uprawy „przyzwoity” plon biomasy.

Słoma zamiast obornika

Przyjmuje się, iż resztki pożniwne zbóż, zastępują  pod względem zasilenia gleby w substancję organiczną,  nawet do 15 t/ha obornika.

W poniższych tabelach przedstawiono dane (zebrane z różnych źródeł) dotyczące ilości  składników pokarmowych (makro- i mikroelementów), pozostających po mikrobiologicznej mineralizacji słomy podstawowych zbóż. Do tego trzeba doliczyć, przeciętnie 30 proc. poszczególnych składników, zawartych  w korzeniach i ścierni.

Masa makroelementów (w kg) wniesiona do gleby w przeciętnym plonie słomy zbóż,  po jej mineralizacji przez mikroorganizmy glebowe 
Roślina Plon słomy

w t/ha

Masa składników  po mineralizacji słomy
Azot

N

Fosfor

P2O5

Potas

K2O

Wapń

CaO

Magnez

MgO

 

Żyto

4,5 29,0 12,4 60,0 15,8 3,8
 

Pszenica ozima

 

4,5 29,7 11,2 57,6 17,1 4,1
 

Pszenżyto ozime

 

4,5 29,5 11,2 55,8 15,8 3,6
 

Jęczmień jary

 

4,0 29,2 10,6 58,0 25,2 4,8
Owies

 

4,2 29,8 13,4 76,4 21,8 4,6

 

Masa mikroelementów (w g) wniesiona do gleby w przeciętnym plonie słomy zbóż,  po jej mineralizacji przez mikroorganizmy glebowe
Zboże Plon słomy

w t/ha

Masa składników  po mineralizacji słomy
Miedź – Cu Cynk – Zn Mangan – Mn Żelazo – Fe
Żyto 4,5 12 147 420 830
Pszenica ozima 4,5 12 150 384 760
Pszenżyto ozime 4,5 12 148 400 805
Jęczmień jary 4,0 11 140 378 742
Owies 4,2 11 145 400 780

 

SDF baner ciągnik
Amistrar Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.