Na rynku krajowym w drugim tygodniu listopada2017 r. obniżeniu uległy ceny zbytu masła konfekcjonowanego, mleka w proszku oraz serów podpuszczkowych dojrzewających (Edamski i Gouda). Po utrzymującym się od drugiej połowy września br. spadku, wzrosły ceny masła w blokach.
– W dniach 6-12.11.2017 r. w zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za masło w blokach płacono średnio 22,58 zł/kg, o 3% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 6% mniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 23,53 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 13% taniej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 24-29% – informuje Biuro Analiz i Strategii KOWR.
Źródło: KOWR