fbpx
Strona głównaUprawaRośnie zapotrzebowanie na paszę

Rośnie zapotrzebowanie na paszę

Komisja Europejska prognozuje się, że w roku gospodarczym 2019/20 zapotrzebowanie na paszę wzrośnie o 2 miliony ton surowych białek w porównaniu z rokiem 2018/19 i osiągnie 84 miliony ton. Dzięki większej dostępności paszy objętościowej poprawiła się samowystarczalność UE i osiągnęła 78% w sezonie 2019/20.

Jednak niższa dostępność rzepaku (posiłków) w UE wywiera presję na samowystarczalność UE. Są to jedne z kluczowych ustaleń raportu „Bilans białek paszowych UE” na lata 2019/20, opublikowanego  1 lipca 2020 roku przez Komisję Europejską.

Kiszonki z kukurydzy nadal pozostają głównym źródłem białka paszowego, stanowiąc 45% całkowitego zużycia paszy w UE, co stanowi wzrost o 2% w porównaniu z 2018/19. Udział wszystkich mączek z nasion oleistych spadł o 1%, co stanowi 25% całkowitego zużycia pasz w UE. Wreszcie zboża są nadal dostępne w wystarczającej ilości, przy 20% całkowitego zużycia pasz.

Jeśli chodzi o samowystarczalność, UE jest w pełni samowystarczalna w paszy objętościowej. Jednak w przypadku mączek z nasion oleistych UE produkuje jedynie 24% tego, czego potrzebuje, aby wyżywić swój sektor hodowlany – informuje Komisja Europejska.

,,Bilans białek paszowych UE’’ –  przedstawia podaż i popyt różnych źródeł białka. Obejmuje to uprawy (zboża, nasiona oleiste i rośliny strączkowe), produkty uboczne (mączki z kruszenia soi, rzepaku i słonecznika, a także materiały bogate w białko, które powstają z przetworzonych roślin uprawnych), źródła nieoparte na roślinach (białka zwierzęce, dawne artykuły spożywcze) i pasze (trawa, kukurydza na kiszonkę, paszę strączkową).
Istnieje tylko ograniczona wymienność między białkami z różnych kategorii, na przykład między białkami ze zbóż i paszy objętościowej a białkami z mączki sojowej. Ze względu na swoje właściwości aminokwasowe białko sojowe jest wykorzystywane bardziej wydajnie niż inne białka roślinne w żywieniu zwierząt. Ponadto pasza jako główny pokarm jest odpowiednia wyłącznie dla przeżuwaczy.

Dane dotyczące zawartości białka podlegają wahaniom rocznym i regionalnym i należy je traktować jako wartości średnie. Dotyczy to zwłaszcza upraw i paszy.

Krzesimir Drozd

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.