Hodowcy trzody chlewnej mają powody do zadowolenia. Ceny oferowane za tuczniki rosną bowiem z tygodnia na tydzień.
Na rynku krajowym w dniach 2–8.12.2019 r. cena zakupu żywca wieprzowego przeciętnie wynosiła 6,24 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku trzoda chlewna podrożała o 49%.
– W pierwszym tygodniu grudnia br. w zakładach mięsnych półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 9,22 zł/kg. Cena ta była to o 2% wyższa niż tydzień wcześniej oraz 9% wyższa niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze były o 44% droższe niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Źródło: KOWR
Opracował: Samuel Skrzysz