Ptasia grypa nie odpuszcza

fot. S. Skrzysz

Po raz kolejny o swojej obecności w naszym kraju przypomniała ptasia grypa. Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach potwierdził kolejne ogniska tej groźnej dla ptaków choroby.

Trzy ogniska wykryto  w województwie wielkopolskim w powiecie kaliskim, 2 ogniska  w województwie małopolskim w powiecie gorlickim oraz 1 ognisko  stwierdzone w woj. mazowieckim w powiecie żuromińskim.

Zgodnie z obowiązującymi procedurami w gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę, zostały wdrożone wszelkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków. Drób poddawany jest zabiciu i utylizacji, a wokół ognisk zostały wyznaczone obszary  zapowietrzone (w promieniu 3 km) i zagrożone (w promieniu 10 km).

Oznacza to ogromne starty dla hodowców, którzy i tak w tym roku  ze względu na rosnące koszty produkcji maja pod górkę oraz duże zyski dla firm utylizacyjnych.

Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa grypy ptaków H5N8 są zarażone dzikie ptaki. Niestety przyczyną bywa też człowiek. Dotyczy to zarówno samych rolników  jak i współpracujących z nimi weterynarzy. Hodowcy narzekają , że często zdarza się , ze przedstawiciele Inspekcji Weterynaryjnej sami nie przestrzegają  obowiązujących przepisów miedzy innymi odwiedzając bez zmiany odzieży kilka ferm po kolei. Ponadto  jak już ognisko ptasie grypy zostanie wykryte przybywają go gospodarstwa w asyście dziennikarzy.

Dlatego po raz kolejny przypominamy zasady bioasekuracji, które należy bezwzględnie przestrzegać:

– zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich,

– nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany,

– nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki.

– stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem,

– stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób

–  przetrzymywać drób w przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach bez możliwości swobodnego poruszania się po otwartym wybiegu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności