fbpx

Przytulia czepna. Chwasty bez tajemnic – najważniejsze cechy, występowanie, szkodliwość, ciekawostki

Już niewielki zachwaszczenie przytulią powoduje 10 proc. spadek plonu rzepaku. Gatunek ten  potrafi całkowicie zdominować plantację. Z nasion przytuli produkować można napój podobny do kawy.

Baner Kuhn

Przytulia czepna (Galium aparine), ang.: Catchweed, goosegrass, cleavers, stickywilly. Rodzina: Rubiaceae (marzanowate). Roślina roczna, ozima i jara. Wschodzi na wiosnę od marca do maja i jesienią od września do listopada. Kwitnie od maja do października. Pędy rozesłane o długości 30-200 cm. Rozmnażanie z nasion (rozłupek). Produktywność jednej rośliny to 100-300 (500) rozłupek. Nasiona zachowują żywotność 5 do 10 lat.

Występowanie i szkodliwość

Przytulia czepna to bardzo uciążliwy chwast, pospolity w całej Polsce. Występuje głównie na glebach wilgotnych, gliniastych, próchnicznych i zasobnych w azot o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego. Zachwaszcza przeważnie uprawy rolnicze (zboża, rzepak, okopowe, rzadziej kukurydzę) czasami ogrodnicze.

Występowanie przytulii w łanie sprzyja wyleganiu zbóż i rzepaku oraz utrudnia sprzęt kombajnem. Nasiona zanieczyszczają materiał siewny. Jest to gatunek bardzo konkurencyjny.

Zboża i rzepak reagują obniżeniem plonu do 10 proc. w przypadku zachwaszczenia w stopniu małym (5-10 roślin/m2) i do 30-50 proc. przy zachwaszczeniu dużym (50 roślin/m2). Natomiast przy bardzo dużym nasileniu (powyżej 100 roślin/m2), gatunek ten może całkowicie zagłuszyć roślinę uprawną. Ekonomiczny próg szkodliwości dla zbóż wynosi od 0,5 do 1-2 roślin/m2 a dla rzepaku to 1-2(5) roślin/m2.

Baner Kioti
SDF baner

Czy wiesz, że

Przytulia czepna jest gatunkiem wskaźnikowym gleb próchnicznych, strukturalnych, zasobnych w azot. Jej sztywne i haczykowate włoski powodują, że „czepia” się ona innych roślin, tworząc uciążliwe do wyplenienia gęste :zarośla”. Stąd zapewne pochodzi jej polska nazwa – „przytulia”, gdyż „przytula” się do wszystkiego, co znajduje się w jej otoczeniu.

Pasterze i hodowcy zwierząt w starożytnej Grecji, używali kolczastych pędów przytulii do robienia sit, przez które przecedzali mleko. Można się tu dopatrzyć źródłosłowu łacińskiej nazwy rośliny, która pochodzi od dwóch greckich słów: Galium od gala, czyli „mleko”, oraz aparine od apare, oznaczające „chwytać, łapać”. Roślina ta była również uprawiana, ponieważ uzyskiwano z niej pokarm dla gęsi. Stąd prawdopodobnie wzięła się zwyczajowa angielska nazwa tego chwastu – goosegrass, czyli „gęsia trawa”.

Galium aparine pochodzi z tej samej rodziny marzanowatych (Rubiaceae), co kawowiec (kawa). Dlatego z owoców przytulii, zbieranych jesienią, pozyskuje się nasiona, z których produkować można substytut kawy. Nasiona są suszone, prażone i mielone, po czym mogą stanowić doskonałe zastępstwo prawdziwej kawy, o znacznie mniejszej zawartości kofeiny jednak o bardzo podobnym smaku i zapachu co prawdziwa kawa.

Baner McHale
Baner Kuhn

1 KOMENTARZ

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.