Tobołki polne. Chwasty bez tajemnic – najważniejsze cechy, występowanie, szkodliwość, ciekawostki

Tobołki polne najczęściej występują w uprawach roślin okopowych, zbóż, kukurydzy oraz rzepaku, może pojawiać się również na ścierniskach i w roślinach warzywnych. Od niedawna trwają prace nad wykorzystaniem oleju z nasion tobołków do produkcji biopaliwa.

reklama
Baner Kuhn Maxima
reklama
baner Interhandler

Tobołki polne (Thlaspi arvense), ang. Pennycress, field pennycress, potocznie: kaletki, szelestucha, szelestki, pieniążek polny. Rodzina: Brassicaceace (kapustowate, dawniej krzyżowe). Roślina roczna, jara lub ozima. Wschodzi od wiosną i jesienią, kwitnie od kwietnia do października. Rośnie na wysokość 10 – 50 cm. Rozmnaża się z nasion.  Produktywność jednej rośliny to 500- 2 tys. nasion, które zachowują żywotność 10 do 30 lat. Gatunek może wydać 2-3 pokoleń w ciągu sezonu.

Występowanie i szkodliwość

Jest to chwast, który najczęściej występują w uprawach roślin okopowych, zbóż, kukurydzy oraz rzepaku, może pojawiać się również na ścierniskach i w roślinach warzywnych. Preferują głównie gleby gliniaste, ciężkie lub średnie, wilgotne, próchnicze, żyzne i bogate w związki wapnia.

reklama
Baner Corner

Szkodliwość tego gatunku polega w głównej mierze na możliwości wydania kilku (2-3) pokoleń w ciągu sezonu. Ekonomiczny próg szkodliwości dla tego gatunku nie został opracowany ale przyjmuje się, że w większości upraw rolniczych wynosi od 50 do 75 roślin na 1 m2.

reklama
Baner UPL

Czy wiesz, że

Tobołki polne to gatunek wskaźnikowy gleb zasobnych w węglan wapnia. Rośliny tobołków, po zgnieceniu i roztarciu w rękach, wydzielają charakterystyczny zapach, przypominający woń czosnku.

Tobołki polne są żywicielem i gospodarzem dla niektórych agrofagów chorobotwórczych, np. owadów, tj. śmietki kapuścianej i mszycy kapuścianej czy wywołujących choroby warzyw kapustnych i rzepaku (np. kiłę kapusty).

Od niedawna trwają prace nad wykorzystaniem oleju z nasion tobołków do produkcji biopaliwa. W medycynie tybetańskiej, nasiona tobołków wykorzystywane są do „zbijania gorączki”, gdyż jak uważają mnisi, roślina ta posiada „moc chłodzenia ciała”.

reklama
Baner McHale
reklama
reklama
Baner Danko

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.