Niedobory w stadach drobiu mięsnego można zauważyć nie tylko w gospodarstwach przygotowujących pasze we własnym zakresie, ale także w stadach wielkotowarowych, gdzie stosowane są zazwyczaj mieszanki pełnoporcjowe.
Problemy niedoborów nie dotyczą wyłącznie podstawowych składników pokarmowych, ale również, witamin oraz makro- i mikroelementów.
Zbilansowane mieszanki pełnoporcjowe mają zaspokajać zarówno potrzeby bytowe, jak i produkcyjne poszczególnych gatunków ptaków użytkowych. Jednak w warunkach chowu intensywnego drób utrzymywany w dużym zagęszczeniu narażony jest na działanie szeregu czynników stresotwórczych zaburzających równowagę wewnątrz organizmu (homeostazę).
W takich warunkach wchłanianie i wykorzystywanie składników pokarmowych przez organizm jest często mniejsze, co może prowadzić do sytuacji niedoborowych.
Problemy zdrowotne i produkcyjne, takie jak: spadek odporności, zaburzenia układu kostnego oraz nerwowego mogą wynikać z niewystarczającego poziomu szeregu witamin w dawce.
Na przykład witamina A odpowiada za wspomaganie układu odpornościowego, nerwowego oraz prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Warto także zwrócić uwagę, że nie tylko jakość ściółki, ale także prawidłowa suplementacja mają wpływ na częstotliwość występowania stanów zapalnych podeszw. Odpowiedni poziom witaminy A i biotyny zmniejsza ryzyko wystąpienia FPD.
Na poprawę wskaźników produkcyjnych oraz jakość mięsa (poprzez zmniejszone otłuszczenie oraz zredukowany udział cholesterolu) ma wpływ odpowiedni poziom L-karnityny oraz witaminy C, która dodatkowo łagodzi skutki stresu.
Niedobory witamin z grupy B skutkują spadkiem apetytu, zahamowaniem wzrostu oraz porażeniem mięśni nóg, skrzydeł i szyi. U kurcząt brojlerów (5-6 tydzień) słabe wykorzystanie paszy, słabe opierzenie, niedokrwistość oraz zwiększona śmiertelność może być spowodowana niedoborami witaminy B12.
W przypadku stanów chorobowych, w trakcie których pobranie paszy spada, słabego wchłaniania witamin czy też niedoborów w paszy, skuteczną metodą uzupełnienia może być suplementacja witaminowa w wodzie do picia.
Anna Rogowska, Edyta Styczeń