fbpx

Austriacki Bauernbund oskarżył Polaków, że sprzedają drób z salmonellą. Polska jest w Europie Środkowej a nie Wschodniej, panie Strasser

Austriacki Bauernbund oskarżył Polaków, że sprzedają drób z salmonellą, przez co umarł jeden z Austriaków. Według oskarżycieli polskie kurczaki są tanie, hodowane w złych warunkach i Austriacy nie powinni ich jeść. Rewelacje Bauernbundu skomentował dla WRP.pl Paweł Podstawka, przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

– Polska przestrzega wszystkich europejskich zasad higieny a produkcja opiera się o najwyższe standardy jakościowe. Bardzo chętnie ugościmy Pana Strassera na naszych fermach i zakładach produkcyjnych aby naocznie mógł skonfrontować swoją teorię z faktami – stwierdza Paweł Podstawka i dodaje:

„Fakty są następujące. Po pierwsze Polska jest krajem Unii Europejskiej w Europie Środkowej a nie Wschodniej. Po drugie wielokrotnie wraz z innymi Państwami tej części Unii sprzeciwiała się niekontrolowanemu przywozowi drobiu i jaj z Ukrainy, która zyskała te uprawnienia bez możliwości kontroli jakości. Austria głosując za liberalizacją nie miała z tym problemu, aby te produkty lądowały w Unii zamiast poza nią.

Hodowcy w Austrii powinni zadać pytanie swoim przedstawicielom dlaczego wymuszono na nich zostało 30 kg na metrze. Wprowadzić samemu sobie kaganiec, a późnej mieć pretensję o nie konkurencyjność to jakaś aberracja.

Jeżeli otrzymalibyśmy jakiekolwiek próbki Salmonelli, która spowodowała tę tragedię, moglibyśmy za pomocą sekwencjonowania genetycznego zweryfikować pochodzenie tej bakterii i jednoznacznie wykluczyć jej pochodzenie z polskich ferm, a tak mamy tylko pomówienia. Infamia jaką próbuje się tworzyć w Austrii na temat polskiej produkcji drobiarskiej odbierana jest przez nas raczej w kategoriach brudnej walki gospodarczej, z czym jako Polska mieliśmy już niejednokrotnie do czynienie jak choćby w Bułgarii gdzie służby weterynaryjne brały w niej udział.

Prezes Lukas wskazuje na wartość małych gospodarstw w Austrii i pragnie je chronić co oczywiście jest uzasadnione i prawe. W Unii Europejskiej są one wartością, podobnie jak produkcja manufakturowa wysokiej jakości samochodów. Rzeczywistość jest jednak taka, że tylko duża spełniająca najwyższe standardy produkcja jest w stanie wytrzymać konkurencje ze światowymi potentatami i taką właśnie posiada Polska. Polska odpowiada na potrzeby konsumentów w Europie, nie rezygnując z ekspansji na rynkach światowych”.

– Opierając się wyłącznie o doniesienia medialne i wypowiedzi prezesa Strassera nie sposób nie zgodzić się z tym że Austria powinna zaostrzyć swoje warunku higieniczne w gastronomii, aby w procesie przewożenia i finalnej obróbki mięsa nie dochodziło do zakażeń – mówi  Paweł Podstawka.

Baner SFD - aktualizacja 29.10.2024

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.