Mikroelementy w zróżnicowanych dawkach – które mikroelementy musimy podać roślinom?

Mikroelementy w porównaniu z makroelementami pobierane są przez rośliny w niewielkich, choć  dość zróżnicowanych dawkach – od kilku gramów do ponad 2 kg, w przeliczeniu na plon z 1 ha. 

W najmniejszych ilościach pobierany jest molibden (Mo), w nieco większych bor (B) i miedź (Cu), następnie cynk (Zn), zaś w największych mangan (Mn) i  żelazo (Fe).

Wprawdzie  wszystkie są niezbędne dla roślin, ale poszczególne gatunki lub grupy roślin, mają szczególnie duże wymagania względem niektórych z nich. Objawia się to dużym spadkiem plonu wraz z pogłębiającym się deficytem składnika oraz wyraźną tendencją wzrostową plonu, wraz ze wzrostem jego  dawki.

reklama

Rośliny uprawy polowej w niewielkim stopniu reagują na niedobór żelaza w glebie, stąd nie jest ono uwzględnione w niniejszym opracowaniu. Fe polecane jest głównie pod rośliny „szklarniowe” oraz drzewa i krzewy owocowe, szczególnie przy ich lokalizacji na glebach z wysokim pH.

Wrażliwość roślin na niedobór mikroskładników

Pszenica ozima i jara: duża wrażliwość na niedobór Cu i Mn oraz średnia na Zn.

Żyto: mała wrażliwość na niedobór mikroelementów, choć na słabszych glebach i stanowiskach pozytywna reakcja na Cu, Zn i B.

Jęczmień ozimy i jary: duża wrażliwość na niedobór Cu oraz średnia na Zn i Mn.

Owies: duża wrażliwość na niedobór Cu i Mn oraz średnia na Zn i Mo.          

Kukurydza:  duża wrażliwość na niedobór Zn oraz średnia na B, Cu i Mn.

Rzepak ozimy i jary:  duża wrażliwość na niedobór B, Mn i Mo oraz średnia na Cu i Zn.

Ziemniak:  duża wrażliwość na niedobór Zn oraz średnia na B, Mn i Mo.                                                                 

Burak cukrowy i pastewny: duża wrażliwość na niedobór B i Mn oraz średnia na Cu, Zn i Mo.

Rośliny strączkowe: duża wrażliwość na niedobór B i Mo oraz średnia na Cu i Zn.

Lucerna mieszańcowa i siewna oraz koniczyna czerwona: duża wrażliwość na niedobór B, Mn i Mo oraz średnia na Cu i Zn.                                                               

Słonecznik:  duża wrażliwość na niedobór B i Mn oraz średnia na Zn.

Len oleisty i włóknisty oraz dynia: duża wrażliwość na niedobór B i Mn oraz średnia na Zn i Cu.

Łąki i pastwiska: średnia wrażliwość na niedobór Cu i Zn, niekiedy także na Mo (w przypadku dużych dawek N i kwaśnych gleb oraz dużego udziału w runi roślin bobowatych).

Przeciętne pobranie mikroelementów

(w g, w przeliczeniu na 1 t plonu głównego)

Pszenica ozima: 5,8 B; 8.4 Cu; 78 Mn;  55 Zn i 0.7 Mo.

Pszenica jara: 5.2 B; 8.2 Cu; 82 Mn; 58 Zn i 0.7 Mo.

Żyto: 5 B; 8 Cu; 92 Mn; 62 Zn i 0.7 Mo.

Pszenżyto ozime i jare: 5.1 B;  8.4 Cu; 90 Mn; 64 Zn i 0.7 Mo.

Jęczmień ozimy i jary: 4.5 B; 9 Cu; 74 Mn; 60 Zn i 0.7 Mo.

Owies: 5.6 B; 8.5 Cu; 128 Mn; 74 Zn i 0.7 Mo.

Średnio podstawowe zboża: 5,2 B; 8.4 Cu; 82 Mn; 62 Zn i 0.7 Mo.

Kukurydza na ziarno: 12.2 B; 11 Cu; 100 Mn; 85 Zn i 1 Mo.

Kukurydza na zielonkę: 1,7 B; 1,4 Cu; 15 Mn; 12 Zn i 0,15 Mo.

Ziemniak: 2,4 B; 2 Cu; 12 Mn; 6 Zn i 0,25 Mo.

Burak cukrowy: 9 B; 2,5 Cu; 25 Mn; 5 Zn i 0.35 Mo.

Burak pastewny: 5,3 B; 1,5 Cu; 16 Mn; 3,4 Zn i 0,2 Mo.

Rzepak ozimy: 68 B; 25 Cu; 120 Mn; 50 Zn  i 4 Mo.

Groch: 45  B; 20 Cu; 145 Mn; 50 Zn i 3 Mo.

Łubiny: 48 B;  24 Cu; 280 Mn; 68 Zn i 4 Mo.

Bobik  i bób: 44 B; 20 Cu;  145 Mn, 66 Zn i 3 Mo.

Lucerna siewna i miesz. w przeliczeniu na 1 t zielonki: 4,2 B; 1,5 Cu; 12 Mn; 6 Zn i 0,18 Mo.

Koniczyna czerwona w przeliczeniu na 1 t zielonki: 4,4 B; 1,7 Cu; 14 Mn; 7 Zn i 0,15 Mo.

Łąki  w przeliczeniu na 1 t siana: 8 B; 9 Cu; 100 Mn; 35 Zn i 0.8 Mo.

Pastwiska w przeliczeniu na 1 t zielonki: 1,5 B;  2 Cu; 16 Mn; 7 Zn i 0,12 Mo.

Zamieszczone powyżej informacje dotyczące pobrania składników, często znacznie odbiegają od podanych wartości. Zależy to głównie od ich zawartości i przyswajalności, a ta z kolei od wartości pH i wilgotności gleby.

Dla przykładu w glebach kwaśnych większość mikroelementów (z wyjątkiem Mo) występuje w formach łatwo przyswajalnych i może być pobierana w dużych, niekiedy nadmiernych ilościach,  np. Mn. Z kolei w glebach organicznych Cu oraz (w mniejszym stopniu) Zn, .są silnie związane z frakcją organiczną i są  niedostępne dla roślin.

Poza tym niedobór mikroelementów występuje częściej w glebach lekkich, gdzie są łatwo wymywane (głównie B i Mo ) oraz przesuszonych, gdzie są słabiej dostępne.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI