fbpx

Mikroelementy w zróżnicowanych dawkach – które mikroelementy musimy podać roślinom?

Mikroelementy w porównaniu z makroelementami pobierane są przez rośliny w niewielkich, choć  dość zróżnicowanych dawkach – od kilku gramów do ponad 2 kg, w przeliczeniu na plon z 1 ha. 

W najmniejszych ilościach pobierany jest molibden (Mo), w nieco większych bor (B) i miedź (Cu), następnie cynk (Zn), zaś w największych mangan (Mn) i  żelazo (Fe).

Wprawdzie  wszystkie są niezbędne dla roślin, ale poszczególne gatunki lub grupy roślin, mają szczególnie duże wymagania względem niektórych z nich. Objawia się to dużym spadkiem plonu wraz z pogłębiającym się deficytem składnika oraz wyraźną tendencją wzrostową plonu, wraz ze wzrostem jego  dawki.

Rośliny uprawy polowej w niewielkim stopniu reagują na niedobór żelaza w glebie, stąd nie jest ono uwzględnione w niniejszym opracowaniu. Fe polecane jest głównie pod rośliny „szklarniowe” oraz drzewa i krzewy owocowe, szczególnie przy ich lokalizacji na glebach z wysokim pH.

Wrażliwość roślin na niedobór mikroskładników

Pszenica ozima i jara: duża wrażliwość na niedobór Cu i Mn oraz średnia na Zn.

Żyto: mała wrażliwość na niedobór mikroelementów, choć na słabszych glebach i stanowiskach pozytywna reakcja na Cu, Zn i B.

Jęczmień ozimy i jary: duża wrażliwość na niedobór Cu oraz średnia na Zn i Mn.

Owies: duża wrażliwość na niedobór Cu i Mn oraz średnia na Zn i Mo.          

Kukurydza:  duża wrażliwość na niedobór Zn oraz średnia na B, Cu i Mn.

Rzepak ozimy i jary:  duża wrażliwość na niedobór B, Mn i Mo oraz średnia na Cu i Zn.

Ziemniak:  duża wrażliwość na niedobór Zn oraz średnia na B, Mn i Mo.                                                                 

Burak cukrowy i pastewny: duża wrażliwość na niedobór B i Mn oraz średnia na Cu, Zn i Mo.

Rośliny strączkowe: duża wrażliwość na niedobór B i Mo oraz średnia na Cu i Zn.

Lucerna mieszańcowa i siewna oraz koniczyna czerwona: duża wrażliwość na niedobór B, Mn i Mo oraz średnia na Cu i Zn.                                                               

Słonecznik:  duża wrażliwość na niedobór B i Mn oraz średnia na Zn.

Len oleisty i włóknisty oraz dynia: duża wrażliwość na niedobór B i Mn oraz średnia na Zn i Cu.

Łąki i pastwiska: średnia wrażliwość na niedobór Cu i Zn, niekiedy także na Mo (w przypadku dużych dawek N i kwaśnych gleb oraz dużego udziału w runi roślin bobowatych).

Przeciętne pobranie mikroelementów

(w g, w przeliczeniu na 1 t plonu głównego)

Pszenica ozima: 5,8 B; 8.4 Cu; 78 Mn;  55 Zn i 0.7 Mo.

Pszenica jara: 5.2 B; 8.2 Cu; 82 Mn; 58 Zn i 0.7 Mo.

Żyto: 5 B; 8 Cu; 92 Mn; 62 Zn i 0.7 Mo.

Pszenżyto ozime i jare: 5.1 B;  8.4 Cu; 90 Mn; 64 Zn i 0.7 Mo.

Jęczmień ozimy i jary: 4.5 B; 9 Cu; 74 Mn; 60 Zn i 0.7 Mo.

Owies: 5.6 B; 8.5 Cu; 128 Mn; 74 Zn i 0.7 Mo.

Średnio podstawowe zboża: 5,2 B; 8.4 Cu; 82 Mn; 62 Zn i 0.7 Mo.

Kukurydza na ziarno: 12.2 B; 11 Cu; 100 Mn; 85 Zn i 1 Mo.

Kukurydza na zielonkę: 1,7 B; 1,4 Cu; 15 Mn; 12 Zn i 0,15 Mo.

Ziemniak: 2,4 B; 2 Cu; 12 Mn; 6 Zn i 0,25 Mo.

Burak cukrowy: 9 B; 2,5 Cu; 25 Mn; 5 Zn i 0.35 Mo.

Burak pastewny: 5,3 B; 1,5 Cu; 16 Mn; 3,4 Zn i 0,2 Mo.

Rzepak ozimy: 68 B; 25 Cu; 120 Mn; 50 Zn  i 4 Mo.

Groch: 45  B; 20 Cu; 145 Mn; 50 Zn i 3 Mo.

Łubiny: 48 B;  24 Cu; 280 Mn; 68 Zn i 4 Mo.

Bobik  i bób: 44 B; 20 Cu;  145 Mn, 66 Zn i 3 Mo.

Lucerna siewna i miesz. w przeliczeniu na 1 t zielonki: 4,2 B; 1,5 Cu; 12 Mn; 6 Zn i 0,18 Mo.

Koniczyna czerwona w przeliczeniu na 1 t zielonki: 4,4 B; 1,7 Cu; 14 Mn; 7 Zn i 0,15 Mo.

Łąki  w przeliczeniu na 1 t siana: 8 B; 9 Cu; 100 Mn; 35 Zn i 0.8 Mo.

Pastwiska w przeliczeniu na 1 t zielonki: 1,5 B;  2 Cu; 16 Mn; 7 Zn i 0,12 Mo.

Zamieszczone powyżej informacje dotyczące pobrania składników, często znacznie odbiegają od podanych wartości. Zależy to głównie od ich zawartości i przyswajalności, a ta z kolei od wartości pH i wilgotności gleby.

Dla przykładu w glebach kwaśnych większość mikroelementów (z wyjątkiem Mo) występuje w formach łatwo przyswajalnych i może być pobierana w dużych, niekiedy nadmiernych ilościach,  np. Mn. Z kolei w glebach organicznych Cu oraz (w mniejszym stopniu) Zn, .są silnie związane z frakcją organiczną i są  niedostępne dla roślin.

Poza tym niedobór mikroelementów występuje częściej w glebach lekkich, gdzie są łatwo wymywane (głównie B i Mo ) oraz przesuszonych, gdzie są słabiej dostępne.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.