Koniec wsparcia prywatnego przechowywania wieprzowiny

W zeszłym tygodniu zakończyło się składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Komisja Europejska uznała, że przyznawanie ww. dopłat należy zakończyć. W związku z tym, już wnioski złożone od 21.stycznia br., w przypadku których decyzja zostałaby podjęta w okresie 27.01-02.02.16 zostaną odrzucone.
 
Za zakończeniem stosowania systemu dopłat opowiedziało się 16 krajów członkowskich, czyli większość, przeciwnych było 10 państw (w tym Polska, Francja i Dania), a 2 wstrzymały się od głosu. Ostatnie dane Komisji wskazują, że cel, w jakim dopłaty zostały wprowadzone, został już osiągnięty – spadek cen obserwowany pod koniec 2015 r. został zatrzymany i są oznaki umiarkowanego wzrostu.
 
Według danych KE, w okresie stosowania tego systemu wsparcia w tym roku, największe ilości wieprzowiny w magazynach zgromadziły Niemcy i Hiszpania (połowę z całkowitej ilości przechowywanego mięsa – 89,841 tys. ton). Z kolei zaskakująco małe ilości zgromadziły w magazynach Francja i Belgia. 
 
Jak zauważa FAMMU/FAPA, obecnie z unijnego rynku zostało wycofane znacznie więcej wieprzowiny (ok. 4,5% miesięcznych ubojów) niż podczas poprzedniej edycji dopłat z marca 2015 r., kiedy zmagazynowano łącznie 67 tys. ton mięsa. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane były dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (53,6% całości przechowywanego mięsa), tłuszczu (9,7%) i szynek (8,3%). 
 
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności