reklama
Baner Kuhn
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
Baner Basf Osiris desktop
reklama
Baner New Holland

Ekspert Radzi: Ocena wrażliwości zbóż na niskie temperatury

W dzisiejszych poradach eksperta przedstawiamy ocenę wrażliwości ozimych form zbóż i rzepaku na niskie temperatury.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
Baner Valtra

W rolnictwie polowym, niekorzystne warunki klimatyczne w okresie wegetacyjnym i poza wegetacyjnym (spoczynkiem zimowym), mogą całkowicie zniszczyć lub znacznie uszkodzić rośliny, obniżając istotnie ich plony. Można do nich zaliczyć następujące zjawiska: wymarzanie, wyprzewanie, wysmalanie,  wymakanie i wysadzanie roślin.

Czytaj także: Ekspert Radzi: Jak uprawiać gleby ciężkie?

reklama
Baner Kioti

Pojęcie wymarzania wiąże się z mrozoodpornością i zimotrwałością roślin, głównie ozimych form zbóż i rzepaku, niekiedy bobowatych drobnonasiennych i chmielu. Na mrozoodporność, czyli odporność roślin na niskie temperatury, wpływają nie tylko różnice gatunkowe i odmianowe, ale też  przebieg pogody w okresie jesiennej wegetacji ozimin. Wówczas następuje bowiem hartowanie roślin, czyli stopniowo zmniejszające się uwodnienie tkanek i komórek rośliny oraz gromadzenia w nich cukrów prostych, powstających w procesie asymilacji. Niekorzystnie na mrozoodporność wpływa duża zmienność temperatur, zarówno w okresie dobowym (dniem i nocą), jak też dłuższym, powodująca stopniowe rozhartowywanie roślin, czyli utratę cukrów w wyniku wzmożonego procesu  oddychania.

reklama
Baner Bayer maj-2025-Rhapsody
reklama
baner MChale

Z reguły bardziej szkodliwe dla roślin są niskie temperatury w okresie wczesnowiosennym (np. w marcu), niż wczesnozimowym (w grudniu i styczniu). Niskie temperatury uszkadzają w większym stopniu przeazotowane (wydelikacone i bardziej uwodnione) rośliny, często przy niedoborze innych składników (potasu, fosforu, magnezu, siarki, molibdenu i manganu), które wspomagają proces asymilacji i przetwarzanie pobranego azotu w biomasę roślinną.  Bardziej mrozoodporne są z reguły zboża,  w miarę wcześnie i rzadko wysiane, które weszły przed zimą w fazę krzewienia (pszenica) lub się rozkrzewiły (żyto i jęczmień) oraz wykształciły 3-5 liści.  Z kolei rzepak w tym okresie powinien wytworzyć nisko osadzoną rozetę, mającą przeciętnie 10 liści, z grubą (co najmniej 10 mm) szyjką korzeniową.

Czytaj także: Ekspert radzi: Głęboka orka przedzimowa: wady i zalety. Jak często ją wykonywać?

Przyjmuje się, że najbardziej mrozoodporne jest żyto (wytrzymuje do -25° C bez okrywy śnieżnej), następnie pszenica i pszenżyto (do -20° C), zaś najmniej jęczmień i rzepak (od -13 do – 18° C), zależnie od odmiany  i innych czynników związanych z mrozoodpornością. Jednak bardziej istotna (wiarygodna) w ocenie przezimowania jest temperatura wierzchniej warstwy gleby, czyli w zasięgu węzła krzewienia zbóż lub szyjki korzeniowej rzepaku.

Dobrze zahartowane zboża ozime znoszą temperaturę mierzoną w 5 cm warstwie gleby,  w zakresie od -6 do -10° C, niekiedy niższą. Temperatura powietrza jest wówczas znacznie  niższa. Pokrywa śnieżna o grubości 5-10-15 cm (im grubsza tym lepiej) chroni rośliny w znacznym stopniu przed dużymi spadkami temperatur. Ostatnie krótkotrwałe styczniowe mrozy, sięgające do – 25° C we wschodniej części kraju, z uwagi na występującą okrywę śnieżną, nie powinny powodować uszkodzeń ozimin w wyniku ich wymarznięcia.

reklama
baner MChale
reklama
baner SDF
reklama
Baner Agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI