Co zrobić z niewyeksportowanym ukraińskim zbożem? Przerobić na alkohol

Choć sytuacja z eksportem ukraińskich zbóż znacznie się poprawiła, m.in. ze względu na wznowienie transportu drogą morską, nadal państwo to ma do zagospodarowania znaczne ilości ziarna, którego wyeksportować się nie udało. Jedną z koncepcji wyrażaną m.in. przez Oleksandra Jacenkę, naukowca z Odeskiego Instytutu Gospodarki Morskiej jest przerobienie go na alkohol.

reklama
Baner Bayer

Przytaczany przez serwis UNIAN Jacenko ma już pomysł na zagospodarowanie uzyskanego alkoholu; jako przykład podaje Brazylię, gdzie udział etanolu w paliwie sięga nawet 45%. Takie wykorzystanie niesprzedanego dotychczas ziarna miałoby poprawić w dużym stopniu sytuację energetyczną w kraju, w którym wiele rafinerii przestało działać w wyniku rosyjskich ataków.

– Z naszego zboża można również wyprodukować alkohol i w ten sposób zmniejszyć zapotrzebowanie na import paliw. Nasze gorzelnie pracują głównie na rodzimych surowcach – burakach i zbożach. Cukrownia pracuje przy burakach przez trzy do pięciu miesięcy w roku, a przez resztę czasu przedsiębiorstwa te mogą przetwarzać ubiegłoroczne zbiory zbóż. Zmniejszy to obciążenia i negatywne skutki braku możliwości pełnego eksportu zboża – powiedział Oleksandr Jacenko.

reklama

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI