Ceny drobiu – oświadczenie Krajowej Rady Drobiarstwa

1
996

Poniżej publikujemy oświadczenie Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej w związku z obserwowanym w ostatnim czasie wzrostem cen mięsa drobiowego.

W ostatnich dniach w środkach masowego przekazu pojawiło się wiele informacji oraz doniesień dotyczących nagłego i wysokiego wzrostu cen drobiu. Jako Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza chcielibyśmy zaznaczyć, że producenci drobiu nie szczędzą sił i środków, by utrzymać swoją produkcję na dotychczasowym poziomie. Jako branża zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę pełnimy w czasach kryzysu i jak istotne jest zapewnienie społeczeństwu świeżej, zdrowej i spełniającej najwyższe standardy żywności.

Dlatego z niepokojem obserwowaliśmy to, co działo się z cenami mięsa drobiowego, a czego konsekwencje ponosili konsumenci.

Dostrzegamy oczywiście pewne obiektywne trudności, które w aktualnej sytuacji dotykają całą gospodarkę. Są to przede wszystkim problemy związane z dostępnością pracowników czy zakłóceniami w transporcie, w szczególności międzynarodowym, jednak nie uzasadniają one wysokich podwyżek cen żywności dla konsumentów.

W wyniku gwałtownego wzrostu zapotrzebowania w ubiegłym tygodniu obserwowany był również wzrost cen na niektóre rodzaje mięsa drobiowego, głównie mięsa kurczaków, w tym filetów z piersi. Jednak poziom ich wzrostu oferowany dla branży drobiarskiej w żaden sposób nie odzwierciedlał wzrostu cen dla konsumentów .

Obecnie ceny oferowane zakładom przetwórczym powróciły do poziomu średnich cen z ubiegłych tygodni. W przypadku np. mięsa indyczego takie wzrosty nie nastąpiły i od wielu tygodni zauważamy tylko niewielkie wahania cen. Trzeba również mieć na uwadze, że otrzymywana cena jest wypadkową wielu czynników, w tym również oczekiwań hodowców.

Jako branża pragniemy zaapelować do dystrybutorów o pełną transparentność i prezentowanie cen, po jakich odbierają towar od producentów. Dzięki temu wszyscy będziemy mogli zobaczyć różnicę między ceną, jaką płaci klient w sklepie, a ceną jaką otrzymuje producent.

Źródło: KRD–IG

Opracował: Samuel Skrzysz

1 KOMENTARZ

  1. Oddawałem drób w poprzednim tygodniu. Tak była trochę wyższa cena ale na poziomie wcześniejszych sprzedaży z okresów letnich tzn ok 4,17 zł za 1kg! Wiec chyba to jasne kto tak naprawdę zarabia na klientach. Może niech rada drobiarstwa również przekaże oświadczenia jak producent często dokłada do interesu gdy ceny mięsa idą w gór w sklepach to my dziwnym trafem często jesteśmy na skraju bankructwa! Czemu?! a no temu że nikomu nie przeszkadza że do naszego kraju wpływa ukraińskie mięso, brazylijskie jest ono bardzo słabej jakości, nie ma właściwej kontroli w procesie jej produkcji… jaki jest stosunek rady drobiarstwa do tego stanu rzeczy? czy interesy polskich producentów są chronione? czy ludzie kupują zdrową Naszą żywność!? Jest nie istotne… ważne aby zapchały się kieszenie paru osób… Polak głupi chłam kupi a jeszcze głupszy produkuje za pół darmo i jest straszony wymogami i inspekcjami… brak słów. Obudźcie się ludzie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności