fbpx

Kurze fermy pod kreską. Skąd tak fatalna sytuacja na rynku drobiu?

Z największego producenta mięsa drobiowego w Europie możemy już wkrótce stać się jego importerem. Plagi jakie w ostatnim czasie spadły na właścicieli drobiowych ferm w postaci  najniższych w historii naszego drobiarstwa cen żywca kurcząt rzeźnych, drastycznej podwyżki cen pasz oraz ptasiej grypy mogą spowodować, że większość z nich zmieni profil produkcji. Szczególnie, że upadają nie tylko fermy hodowlane, ale również wylęgarnie i za chwile na rynku będzie brakować materiału rozrodczego.

baner kuhn

– Oferowane obecnie przez ubojnie ceny są znacznie poniżej kosztów produkcji, a pasze z tygodnia na tydzień drożeją . Jeszcze do niedawna tonę soi można było kupić za 1400 złotych, a dziś kosztuje już 2000 złotych. Natomiast za dostarczone do slupu kurczaki  brojlery płacą  nam od 1,80 do 2,30 złotych za kilogram. To znacznie poniżej granicy opłacalności, która zaczyna się od 3 złotych z za kilogram – alarmują  hodowcy.

Według Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz głównym powodem złej sytuacji polskiego drobiarstwa jest epidemia koronawirusa i spowodowane nią zamknięcie sektora hotelarsko-restauracyjnego.

Szczególnie dotkliwe – jak podkreśla KIPDIP – dla naszych producentów drobiu są ograniczenia wprowadzone w Unii Europejskiej, gdzie eksportujemy około osiem na dziesięć wysyłanych za granicę kilogramów drobiu. Efektem bardzo złej sytuacji drobiarzy w naszym kraju są zatory płatnicze oraz postępująca dysfunkcyjność rynku. Polega ona na tym, że zakłady mięsne i ubojowe nie chcą kupować żywca od producentów, hodowcy nie chcą kupować piskląt od zakładów wylęgowych, a wylęgarnie nie chcą odbierać jaj od dostawców.

– Chociaż głównym powodem zapaści polskiego drobiarstwa są następstwa epidemii COVID-19 to trudno się oprzeć wrażeniu, że do i tak złej sytuacji sama branża także dokłada swoje trzy grosze. Po pierwszym ataku wirusa SARS-CoV-2 większość krajów europejskich ograniczyła produkcję drobiu. W Polsce produkcja drobiarska rosła – mówi  Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów drobiu i Pasz.

baner Interhandler
Baner McHale
SDF baner
Baner McHale
baner KUHN

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.