Brexit: eksport niektórych towarów spożywczych z Wielkiej Brytanii spadł nawet o 98 procent

Łosoś, wołowina i whisky – to najważniejsze towary, których eksport załamał się na skutek brexitu. W przypadku tego pierwszego produktu zmalał w styczniu aż o 98 procent – podała brytyjska federacja ds. żywności.

Nowe zasady przewozu żywności przez granice Wielkiej Brytanii i problemy logistyczne to główne powody zaistniałej sytuacji. Zatory na granicy francusko-brytyjskiej w styczniu powodowały psucie się przewożonej żywności.

Niewiele mniejszy spadek w porównaniu do łososia zanotowano w przypadku brytyjskiej wołowiny; eksport tego mięsa okazał się o 92 proc. niższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku, a jak podaje portal money.pl, do najważniejszych odbiorców brytyjskiej żywności, czyli Niemiec, Irlandii i Włoch trafiło jej o 80 proc. mniej.

A jak przekłada się załamanie brytyjskiego eksportu na liczby? W styczniu 2020 roku wartość wyeksportowanej z Wysp Brytyjskich żywności przekraczała miliard funtów, podczas gdy w styczniu tego roku było to 256 mln funtów…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności