fbpx

Azot w kukurydzy. Nie warto przesadzać

Najczęściej dawka azotu w uprawie kukurydzy zawiera się w przedziale od 140 do 200 kg N/ha. Nie należy jednak stosować nadmiernych dawek tego składnika.

Baner Kuhn

Kukurydza w celu wytworzenia 1 tony ziarna z odpowiednią ilością słomy pobiera z gleby około 29 kg azotu. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymaga ona też dużych ilości potasu, gdyż na wyprodukowanie 1 tony ziarna z odpowiadającą mu ilością słomy pobiera około 33 kg K2O. Pozostałe makroskładniki, a mianowicie fosfor, magnez oraz wapń pobierane są przez kukurydzę w mniejszych ilościach.

Azot jest najbardziej plonotwórczym składnikiem nawozowym w uprawie kukurydzy, stąd też odpowiednie nawożenie tym pierwiastkiem przy dobrym zaopatrzeniu kukurydzy w pozostałe makro- oraz mikroelementy prowadzi do uzyskania największych przyrostów plonów oraz wpływa na poprawę ich parametrów jakościowych. Przy dobrym zaopatrzeniu kukurydzy w azot dochodzi do szybkiego wzrostu masy roślinnej. Pierwiastek ten wpływa również na różnicowanie się poszczególnych organów roślinnych, stanowiących element strukturalny plonu. Bardzo ważny jest wpływ azotu na ilość i jakość białka gromadzonego w ziarnie kukurydzy. Odpowiednie nawożenie azotowe wpływa również korzystnie na cechy jakościowe ziarna, w tym między innymi na skład frakcyjny i aminokwasowy białka.

Najczęściej dawka azotu w uprawie kukurydzy zawiera się w przedziale od 140 do 200 kg N/ha. Nie należy stosować nadmiernych dawek tego składnika, ponieważ zbyt wysokie nawożenie azotowe może skutkować tworzeniem przez kukurydzę dużej ilości zielonej masy, lub też prowadzić do wytworzenia dużej ilości kolb, które w późniejszym okresie nie będą mogły się odpowiednio rozwinąć. Dodatkowo zbyt wysokie dawki azotu wpływają na wydłużenie okresu wegetacji roślin, co w konsekwencji skutkuje podwyższoną wilgotnością ziarna podczas zbioru roślin.

Najintensywniejsze pobieranie azotu przez kukurydzę ma miejsce na kilka dni przed kwitnieniem wiech i wzrasta aż do momentu dojrzewania roślin. W okresie od kwitnienia do uzyskania pełnej dojrzałości kukurydza pobiera ponad połowę całkowitej dawki azotu. Pobieranie azotu przez rośliny w znacznym stopniu uzależnione jest od występujących warunków termicznych, bowiem przy temperaturze poniżej 5°C następuje ograniczenie pobierania tego makroelementu. Analogicznie jak w przypadku innych składników pokarmowych, kukurydza w okresie do 3 liści korzysta z azotu pochodzącego przede wszystkim z ziarna siewnego. Występujące często w tym okresie niskie temperatury, a szczególnie przymrozki, mogą w dużym stopniu przyczyniać się do zahamowania pobierania przez kukurydzę składników z bielma. Natomiast w temperaturze wyższej niż 15ºC pobieranie azotu z gleby przez kukurydzę ulega wyraźnemu wzrostowi.

Baner Kioti
SDF baner
Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.