fbpx

Gnojowica do nawożenia kukurydzy

Dobór dawki gnojowicy do nawożenia kukurydzy zależy od zawartości składników mineralnych w nawozie. To z kolei związane jest ze strukturą stada i systemem żywienia zwierząt. Ważną rolę odgrywa ilość zużywanej wody.

Baner Kuhn

Kukurydza charakteryzuje się dużymi potrzebami pokarmowymi, zwłaszcza w stosunku do azotu i potasu. Potrzebuje również dużych ilości wapnia i magnezu. W uprawie kukurydzy stosowanie nawozów naturalnych stanowi ważny czynnik plonotwórczy.

Dobór dawki gnojowicy do nawożenia kukurydzy zależy od zawartości składników mineralnych w nawozie, który z kolei związany jest ze strukturą stada i systemem żywienia zwierząt. Ważną rolę odgrywa ilość zużywanej wody, która ma znaczenie nie tylko w utrzymaniu higieny zwierząt, ale także w zmniejszeniu strat azotu. Bezpieczna dla młodych roślin wiosenna dawkę gnojowicy mieści się w przedziale od 20 do 30 m3/ha. Średnio 1 m3 gnojowicy stanowi dla roślin źródło 4 kg N, 3 kg P2O5, 4 kg K2O, 3 kg Ca oraz 1 kg MgO.

Nieco wyższe średnie zawartości azotu i potasu występują w gnojowicy bydlęcej, a fosforu i wapnia w gnojowicy trzody chlewnej. Nawóz ten poza makroskładnikami zawiera również mikroskładniki, a mianowicie mangan, cynk, bor, miedź i molibden.

Wykorzystanie fosforu i potasu z gnojowicy jest zbliżone do wykorzystania tych makroskładników z nawozów mineralnych. Stąd też te składniki pokarmowe odejmuje się w całości od zalecanej dawki nawozów mineralnych pod kukurydzę. Z kolei w przypadku azotu, jego uwalnianie się z gnojowicy trwa zwykle około 2 lat. Pod kukurydzę cała zalecana dawka azotu może być aplikowana w postaci gnojowicy (40 – 45 m3/ha).

Baner Kioti
SDF baner

Nawozowe działanie gnojowicy jest zdecydowanie szybsze niż działanie obornika, ponieważ większość substancji nawozowych obecnych jest w formie mineralnej. Dobre rezultaty nawozowe, zwłaszcza na glebach lekkich, można uzyskać wnosząc gnojowicę na słomę w dawce 10 m3 nawozu na 5 ton słomy.

Aplikacja gnojowicy wymaga dokładnego wymieszania z glebą, ponieważ ponad połowa azotu zawartego w tym nawozie występuje w formie amonowej, która jest szczególnie podatna na straty gazowe w postaci amoniaku. Szacuje się, że straty azotu podczas aplikacji gnojowicy mogą sięgać od 7 do nawet 30%, w zależności od temperatury oraz terminu i techniki stosowania.

W celu ograniczenia strat azotu nawóz ten należy wnosić w trakcie pochmurnej lub deszczowej pogody, przy niskich temperaturach. Gnojowicy nie powinno się aplikować na gleby zamarznięte, a także na terenach, które charakteryzują się dużymi spadkami, gdyż może to przyczynić się do spływu powierzchniowego. Nawozu tego nie zaleca się również na gleby słabo przepuszczalne i zbyt wilgotne.

Kukurydza dobrze wykorzystuje składniki pokarmowe z nawozów naturalnych, a ich stosowanie zalecane jest na glebach lżejszych, które odznaczają się małą ilością związków próchnicznych. Poza tym stosowanie nawozów naturalnych w uprawie tej rośliny ma szczególne znaczenie, bowiem kukurydza powoduje duże ubytki materii organicznej w glebie. Stąd też regularne stosowanie nawozów naturalnych pod kukurydzę przyczynia się do poprawy właściwości gleby oraz umożliwia uzupełnienie strat materii organicznej. Gleba staje się bogatsza w składniki mineralne i pożyteczną mikroflorę glebową oraz ma większą zdolność do magazynowania wody, co zabezpiecza kukurydzę przed jej okresowymi niedoborami.

Baner McHale
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.