Niektóre choroby atakują zboża w określonych fazach wzrostu roślin. Inne praktycznie przez cały okres wegetacji. Wskazujemy 12 najgroźniejszych. Uszeregowaliśmy je od najbardziej groźniej.
Na różnym etapie wzrostu i rozwoju zbóż, roślinom zagrażają różne choroby. Wprawdzie różne jest nasilenie chorób w poszczególnych częściach kraju. Wpływ na to mają lokalne warunki pogodowe, dobór odmiany, agrotechnika uprawy.
Przykładowo w południowo-wschodniej Polsce w większym stopniu obserwuje się występowanie septoriozy paskowanej liści pszenicy niż np. w Polsce centralnej czy zachodniej. Wyjątkowo groźna jest także rdza żółta. Ta choroba nabiera znaczenia (średnio 5-30 proc. porażenia roślin). Bezsprzecznie dla zbóż sile zagrożenie stanowią choroby powodowane przez grzyby rodzaju Fusarium, powodujące fuzariozy podstawy źdźbła i korzeni, liści, kłosów.
Najgroźniejsze choroby zbóż – od najbardziej groźnej
- Septorioza paskowana liści (Septoria tritici)
- Rdza żółta (Puccinia striiformis)
- Fuzarioza kłosów (Fusarium spp.)
- Rdza brunatna (Puccinia recondita)
- Brunatna plamistość liści – DTR (Drechslera tritici repentis)
- Mączniak prawdziwy zbóż i traw (Blumeria graminis)
- Choroby podstawy źdźbła (Rhizoctonia spp.) – fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, łamliwość zbóż i traw
- Septorioza plew (Septoria nodorum)
- BYDV – wirus żółtej karłowatości jęczmienia
- Pleśń śniegowa (Microdochium nivale)
- Pałecznica zbóż i traw (Typhula incarnata)
- Rdza źdźbłowa (Puccinia graminis)