Znaczenie skutecznej ochrony przed chorobami zbóż i rzepaku

ARTYKUŁ SPONSOROWANY HELM POLSKA
0
253
Rzepak ozimy

Ciepła jesień 2019 roku ze stosunkowo wysokimi temperaturami i wilgotnością powietrza sprzyjała rozwojowi patogenów grzybowych na oziminach. Zima również była łagodna i w związku z tym, można oczekiwać wystąpienia w dużym nasileniu chorób powodowanych przez grzyby, zarówno w zbożach ozimych jak i rzepaku. Grzyby są bardzo niebezpieczne, gdyż wrastają strzępkami do wnętrza tkanek roślin i zabierają roślinie wodę, składniki odżywcze, a także mogą wytwarzać bardzo szkodliwe mykotoksyny. Rośliny chore, porażone grzybami mają obniżone tempo fotosyntezy, słabo się rozwijają i dają niskie złej jakości plony, zawierające szkodliwe substancje. Konieczna jest odpowiednia ochrona fungicydowa, która jest jednym z podstawowych czynników zapewniających uzyskanie wysokich i dobrej jakości plonów roślin.

Rzepak ozimy jest gatunkiem o długim okresie wegetacji i w tym czasie jest atakowany przez wiele chorób. Do najgroźniejszych należą: sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych oraz cylindrosporioza. Każdego roku choroby są przyczyną dużych strat w plonie rzepaku, a na niechronionych plantacjach mogą dochodzić do 20, a nawet 50%.

Także zboża, w tym oziminy o długim okresie wegetacji są narażone na wiele chorób grzybowych, które powodują duże straty w plonach. Do najgroźniejszych chorób zbóż wyrządzających największe straty w plonie należą: septorioza paskowana liści, septorioza plew, mączniak prawdziwy zbóż i traw, rdza brunatna, rdza żółta, brunatna plamistość liści, fuzarioza kłosów, łamliwość podstawy źdźbła, pasiastość liści jęczmienia, rynchosporioza. Porażenie zbóż grzybami prowadzi między innymi do zmniejszenia liczby i masy ziarniaków w kłosie oraz obniżenia dorodności i jakości ziarna oraz kumulacji mykotoksyn szkodliwych dla ludzi i zwierząt. Straty w plonie z tytułu wystąpienia chorób grzybowych w zbożach mogą wynosić średnio od 10 do 35%, a w przypadku rdzy żółtej nawet do 50 – 70%.

Jednym z najważniejszych elementów skutecznej ochrony przed patogenami grzybowymi w intensywnej produkcji zbóż i rzepaku jest ochrona chemiczna. Staje się ona trudniejsza z uwagi na wycofywane niektóre substancje czynne przez Komisję Europejską. Zmiany w przepisach UE dotyczących stosowania bardziej bezpiecznych środków ochrony roślin są  wyzwaniem do szukania nowych produktów. Takim produktem jest zarejestrowany fungicyd Promino 300 EC zawierający protiokonazol z grupy triazoli. Promino 300 EC został zarejestrowany w następujących uprawach: pszenica ozima i jara, pszenżyto ozime, jęczmień ozimy i jary, żyto ozime, rzepak ozimy i jary. Preparat zwalcza szeroką gamę chorób  grzybowych w zbożach takich jak: mączniak prawdziwy zbóż i traw, septorioza liści, rdza brunatna żyta, rynchosporioza zbóż, plamistość siatkowa jęczmienia, fuzarioza kłosów na pszenicy. Ponadto, w rzepaku zwalcza suchą zgniliznę kapustnych.

Promino 300 EC – kliknij tu i pobierz ulotkę.

W zbożach Promino 300 EC można zastosować 2-krotnie w fazie BBCH 29-61 lub jeden zabieg na fuzariozę kłosów – w każdym przypadku w dawce 0,65 l/ha. Z kolei, w rzepaku można wykonać 2 zabiegi w sezonie w dawce 0,6 l/ha. Co ciekawe, w doświadczeniach in vitro Promino 300 EC już w dawce 0,4 l/ha hamuje wzrost grzybni zgnilizny twardzikowej i szarej pleśni na poziomie ponad 90%.

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł sponsorowany HELM POLSKA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności