fbpx
Strona głównaUprawaKukurydzaWapno defekacyjne, czyli tańszy sposób na regulację odczynu gleby

Wapno defekacyjne, czyli tańszy sposób na regulację odczynu gleby

Większość naszych gleb zawiera wystarczającą ilość wapnia dla pokrycia potrzeb pokarmowych roślin. Konieczność ich wapnowania wynika z potrzeby zmiany odczynu, niezbędnego dla poprawy właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych gleb. Stąd w rolnictwie wyznaje się zasadę, iż „wapnem nawozimy glebę, a nie roślinę”.

Optymalne zakresy pH uzależnione są od kategorii agronomicznej, związanej ze zwięzłością gleby. Największe wymagania pod tym względem mają rośliny o dużych wymaganiach glebowych, uprawianych na średnich i zwięzłych glebach (jęczmień, pszenica, burak, rzepak, kukurydza, groch, fasola, bobik, koniczyna czerwona, lucerna, chmiel, konopie). Generalnie przyjmuje się, że optymalny zakres odczynu dla większości roślin mieści się w przedziale pH 5,6–7,2, czyli od lekko kwaśnego do obojętnego. W tym zakresie pH jest też najlepsza przyswajalność makroelementów oraz molibdenu. Dominujący w krajowych realiach, kwaśny odczyn gleb (pH poniżej 5) jest często główną przyczyną uniemożliwiającą uzyskiwanie wysokich plonów.

Co daje wapnowanie gleb kwaśnych

W celu odkwaszenia gleby i uzyskania korzystnej gruzełkowatej struktury, niezbędny jest  zabieg wapnowania i systematyczny wzrost zawartości próchnicy, w wyniku  stosowania nawozów naturalnych i organicznych. Te dwa składniki są bowiem lepiszczem tworzącym gruzełki gleby, w której są optymalne stosunki powietrzno-wodne. W takich warunkach namnażają się też pożądane  mikroorganizmy, głównie bakterie, tworzące „próchnicę słodką”. W glebach kwaśnych, pozbawionych węglanu wapnia tworzy się (w wyniku działalności grzybów) „próchnica kwaśna”, z przewagą kwasów fulwowych, mających mniejsze możliwości tworzenia stabilnej gruzełkowatej struktury.

Leżakowane przed wysiewem wapno defekacyjne

Zalety stosowania nawozów wapniowych można scharakteryzować następująco:

  • wapń odkwasza glebę i umożliwia uzyskanie optymalnego dla roślin odczynu oraz stabilnej gruzełkowatej struktury;
  • zwiększa przyswajalność większości składników pokarmowych z gleby i nawozów;
  • ogranicza lub eliminuje z gleb kwaśnych dostępność metali ciężkich, głównie kadmu i ołowiu, jak też toksyczne działanie wolnych związków glinu i manganu, które uszkadzając strefę włośnikową korzeni, utrudniają pobieranie wody i pokarmów;
  • ułatwia uprawę gleb zwięzłych, które stają się luźniejsze i wcześniej obsychają wiosną, zaś w lżejszych próchnica i wapń zwiększają pojemność wodną i kompleks sorpcyjny, co osłabia wymywanie składników i zwiększa ich przyswajalność.

Różnice w wapnowaniu gleb lekkich i ciężkich (zwięzłych)

Wapń w większości nawozów występuje w formie tlenkowej (CaO) lub węglanowej (CaCO3), niekiedy obydwie formy występują łącznie. Wapno tlenkowe zaleca się na gleby zwięźlejsze. Na lżejsze, piaszczyste celowe jest stosowanie naturalnych, czyli węglanowych form Ca i Mg, wolniej działających, choć bardziej trwałych  w odkwaszaniu. Obydwie formy różnią się też zawartością CaO. Nawozy tlenkowe zawierają go co najmniej 60 proc., podczas gdy węglanowe od 20 do 50 proc. Na glebach kwaśnych, wykazujących z reguły niedobór magnezu, wskazany jest wysiew nawozów wapniowo-magnezowych, np. dolomitu (węglanowe formy Ca i Mg). Magnez wnoszony w tych nawozach wykazuje większą siłę odkwaszającą (o 39 proc.) niż wapń i jest ważnym składnikiem pokarmowym roślin. Dobrym nawozem wapniowym na gleby lekkie i średnie jest też kreda, a zwłaszcza czarna kreda, zawierająca 40 proc. CaO oraz kwasy humusowe, czyli główny składnik próchnicy glebowej.

Na glebach bardzo kwaśnych (pH poniżej 4,5) oraz zwięzłych można jednorazowo wysiać nawet 5–6 t/ha CaO. Jednak lepsze rezultaty daje „ewolucyjne (wolniejsze), a nie rewolucyjne (szybkie)” odkwaszanie gleb, a więc stosowanie jednorazowo mniejszych dawek, ale częściej. Dotyczy to zwłaszcza gleb lżejszych, z których wapń i magnez są  łatwiej wymywane. Po 2–3 wapnowaniach dawką 2–3 t/ha CaO (mniej na glebach lżejszych), w odstępach 2-letnich i uzyskaniu optymalnego odczynu, można w kolejnych latach prowadzić ten zabieg rzadziej (co 4–5 lat), podobną dawką nawozów, by utrzymać odczyn na pożądanym poziomie. Im gleba jest bardziej kwaśna i wilgotna, tym szybciej uwalniany jest wapń i magnez z  nawozów, czyli wcześniej nastąpi ich odkwaszanie.

Wapno defekacyjne

Powstaje w cukrowni w trakcie przerobu korzeni buraków na cukier. Wykorzystywane jest głównie przez plantatorów buraka, ale też innych rolników, zlokalizowanych blisko cukrowni. Jest to sezonowy produkt – dostępny w czasie trwania kampanii cukrowniczej. Jest dość tanie, przeciętnie 25–35 zł za tonę nawozu. Zawiera w swoim składzie substancję organiczną (12–15 proc.), wapń w formie węglanowej (30 proc. w przeliczeniu na CaO), fosfor i magnez (po 1% P2O5 i MgO), azot (ok. 0,5 proc. N), poza tym potas, sód, siarkę i mikroelementy (mangan, żelazo, bor, cynk i miedź). Są to wprawdzie niewielkie ilości, ale w przeliczeniu na zalecaną dawkę nawozu 5–10 t/ha, wnosi się do gleby znaczące ilości tych składników: 1,5–3 t CaO, 50–100 kg P2O5 i MgO, 25–50 kg N, 5–10 kg K2O oraz od kilkunastu do kilkuset g podanych mikroelementów, najwięcej Mn i Fe. Dość łatwo się rozsiewa, zarówno siewnikiem do nawozów, jak też rozrzutnikiem obornika. Największą skuteczność odkwaszającą wykazuje w 2–3 roku od wniesienia, przeciętnie w okresie 4–5 lat.

Orientacyjne dawki wapnia w t CaO/ha umożliwiające doprowadzenie gleby do pożądanego odczynu, w zależności od ich zwięzłości i wartości pHx
X – w praktyce jednorazowe dawki CaO nie powinny przekraczać 2 t na glebach lekkich i 3 t/ha na zwięzłych

Artykuł ukazał się we wrześniowym numerze Wiadomości Rolniczych Polska

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.