Smaczna i poszukiwana gęsina

Województwo kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Hodowcy  gęsi z tego regionu Polski dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego mięsa.

Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w województwie kujawsko – pomorskim  to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych. To ponad 12 proc. produkcji krajowej. W ubiegłym roku odnotowano znaczny wzrost w tej dziedzinie produkcji mięsnej  – o blisko 40 proc. rok do roku. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad 7 złotych za kilogram.

Produkcja gęsiny to 1 procent wytwarzanego w kujawsko – pomorskim  mięsa drobiowego – w ubiegłym roku do skupu żywca rzeźnego trafiło ok. 150 tysięcy ton drobiu, w tym tylko 1,5 tys. ton gęsi; wartość tej gęsiny (w skupie) to prawie 11 milionów złotych. Najwięcej produkujemy mięsa kurzego (95 proc.), następne w kolejności są indyki (3,2 proc.).

– W Kujawsko-Pomorskiem jemy sporo mięsa – miesięcznie każdy z nas zjada 5,7 kg, co daje dziennie porcję blisko dwustugramową i prawie 70 kg rocznie na statystycznego mieszkańca Kujaw i Pomorza. (To więcej niż statystycznie w kraju – przeciętny Polak zjada rocznie 65 kilogramów produktów mięsnych.) Podobnie jak w całym kraju, najwięcej w tym koszyku jest wieprzowiny – drobiu spożywamy 1,7 kg miesięcznie na osobę. Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiemy tylko, że sięgamy po nią coraz częściej – informuje Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu  Marszałkowskiego Województwa Kujawsko – Pomorskiego.

Źródło: UMWKP