Rynek mięsa – 22 maja 2015

DRÓB RZEŹNY – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
kurczęta typu brojler 3 428,5 3,6
indory 5 958,2 -0,1
indyczki 5 674,7 -0,5
kaczki typu brojler 4 871,5 4,4
DRÓB – SPRZEDAŻ w zakładach drobiarskich Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
tuszki kurcząt patroszonych bez szyj 5 924 4,4
tuszki kurcząt patroszonych z szyjami 5 446 11,4
tuszki indyków patroszonych 8 902 -3,0
ćwiartki z kurczaka 3 569 2,5
skrzydła z kurczaka 5 050 1,6
filety z piersi kurczaka 13 596 0,5
nogi z kurczaka 5 956 3,7
podudzia z kurczaka 6 857 8,5
uda z kurczaka 6 331 5,1
filety z piersi indyka 17 382 0,8
skrzydła z indyka 5 989 0,2
udźce z indyka 9 653 0,7
podudzia z indyka 5 230 -1,7
wątroby z kurczaka 2 998 -0,5
wątroby z indyka 4 569 -3,7
DRÓB – SPRZEDAŻ mięsa luzem Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
tuszki kurcząt patroszonych bez szyj 5 846,5 3,0
tuszki kurcząt patroszonych z szyjami 5 378,0 11,9
tuszki indyków patroszonych 8 902,5 2,8
ćwiartki z kurczaka 3 469,9 2,4
skrzydła z kurczaka 4 924,5 2,1
filety z piersi kurczaka 13 337,0 0,5
nogi z kurczaka 5 708,3 4,4
podudzia z kurczaka 6 142,3 9,2
uda z kurczaka 5 608,8 6,1
filety z piersi indyka 17 324,3 0,0
skrzydła z indyka 5 921,2 0,6
udźce z indyka 9 591,4 1,0
podudzia z indyka 5 122,3 -0,8
wątroby z kurczaka 2 680,7 -1,8
wątroby z indyka 4330,8 -3,2
WOŁOWINA – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
bydło 8-12 miesięcy 12 589 3,87
byki 12-24 miesiące 12 871 0,90
byki powyżej 24 miesięcy 12 825 1,17
wolce do 12 miesięcy
krowy 10 529 -0,47
jałówki 12 333 -0,42
WOŁOWINA – SPRZEDAŻ Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
ćwierci byków do 2 lat 12 602 1,4
krów rzeźnych 10 369 1,9
CENY BYDŁA ŻYWEGO W HURCIE Aktualna cena za sztukę Tygodniowa zmiana w %
byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mleczny 566,14 -3,6
byczki od 8 dni do 4 tygodni – typ mięsny 755,90 -7,2
młode bydło opasowe od 6-12 miesięcy 9,63 1,2
CENY BYDŁA NA TARGOWISKACH Aktualna cena za kg Tygodniowa zmiana w %
cielęta 60-100 kg 11,12 2,1
młode bydło opasowe 6,46 1,7
krowy wybrakowane 4,17 0,0
BARANINA – SKUP Cena w KWIETNIU za tonę Miesięczna zmiana w %
17,1-24 kg 9 517 1,5
24,1-31 kg 8 648 -0,6
31,1 – 36 kg 7 934 -0,4
36,1-40 kg 7 832 -2,1
Średnia 17,1-40 kg 8 662 -1,9
WIEPRZOWINA – SKUP Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
klasa S 5 561 0,28
klasa E 5 470 0,48
klasa U 5 001 0,65
klasa R 4 568 0,26
klasa O 4 016 0,92
klasa P 3 518 -1,99
S-P razem 5 342 0,43
WIEPRZOWINA – SPRZEDAŻ Aktualna cena za tonę Tygodniowa zmiana w %
półtusze wieprzowe 6 066 -1,5
schab środkowy z kością 11 087 0,39
szynka gotowana 17 512 0,29
kiełbasa toruńska 10 333 1,32
prosięta na targowiskach (za sztukę) 159,88 -1,9
źródło: MRiRW