Rosną ceny wieprzowiny, ale także koszty jej produkcji i obawy związane z trzecią falą pandemii

Bardzo dobre wieści płyną z kluczowego rynku europejskiego, czyli z Niemiec. Koniec I kwartału tego roku upływa pod znakiem znacznych wzrostów cen, co przekłada się także na coraz wyższe ceny wieprzowiny w Polsce. Zyski niestety niwelują coraz wyższe koszty produkcji, napędzane przez coraz wyższe ceny pasz.

reklama
Baner Amazone

W ciągu czterech tygodni ceny kilograma żywca u naszych zachodnich sąsiadów wzrosły aż o 31 centów, a popyt na mięso jest wyższy niż podaż, co jest zdziwieniem także dla analityków.

Coraz wyższe ceny notowane są także na naszym rynku: jak informuje POLPIG, w ciągu ostatniego tygodnia tuczniki skupowane na wagę żywą podrożały i podmioty płacą za nie średnio 5,11 zł/kg (+0,20 zł/kg t/t). Za klasę E ubojnie płaciły średnio 6,75 zł/kg (+0,15 zł/kg t/t).

reklama
Baner Kioti

Wzrosty cen powinny być napędzane przez niską podaż tuczników, a przecież przed nami okres zwiększonego popytu spowodowany zbliżającymi się świętami. Jednak cieniem na optymistycznych nastrojach kładą się m.in. wysoka cena prosiąt i pasz, zbliżający się sezon ASF a także ograniczenia związane z trzecią falą pandemii koronawirusa.

Źródło: POLPIG

reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI