fbpx

Ceny wieprzowiny już w okolicach 10 zł/kg. W Europie ceny także w górę

Długotrwały brak opłacalności produkcji i idąca za tym likwidacja hodowli trzody chlewnej w Europie przynosi teraz efekty. Wieprzowina nieustannie drożeje; w naszym kraju jej ceny za klasę E zbliżyły się już do 10 zł/kg.

W ubiegłym tygodniu średnio za klasę E płacono w Polsce 9,7 zł za kilogram, co oznacza wzrost o 0,2 zł w skali tygodniowej. Chociaż ceny w ostatnim czasie znacząco wzrosły, cieniem na rynku wieprzowiny kładzie się fakt, że nadal wzrasta deficyt polskiego mięsa. Jak informuje POLPIG, w pierwszym półroczu zeszłego roku ujemne saldo wymiany handlowej w przypadku wieprzowiny wyniosło 116 tys. ton. W tym roku było to już 199 tys. ton.

Obecnie polska branża mięsna boryka się z problemem potencjalnego niedoboru dwutlenku węgla niezbędnego do dalszego uboju i przetwarzania. Na szczęście w informacji prasowej Anwil poinformował o wznowieniu produkcji CO2.

Trend wzrostowy był kontynuowany także w innych krajach europejskich: w Belgii i Holandii cena wzrosła o 9 centów/kg, a we Francji o 3. W Niemczech obowiązująca obecnie cena to 2,05 EUR/kg.

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.