Długotrwały brak opłacalności produkcji i idąca za tym likwidacja hodowli trzody chlewnej w Europie przynosi teraz efekty. Wieprzowina nieustannie drożeje; w naszym kraju jej ceny za klasę E zbliżyły się już do 10 zł/kg.
W ubiegłym tygodniu średnio za klasę E płacono w Polsce 9,7 zł za kilogram, co oznacza wzrost o 0,2 zł w skali tygodniowej. Chociaż ceny w ostatnim czasie znacząco wzrosły, cieniem na rynku wieprzowiny kładzie się fakt, że nadal wzrasta deficyt polskiego mięsa. Jak informuje POLPIG, w pierwszym półroczu zeszłego roku ujemne saldo wymiany handlowej w przypadku wieprzowiny wyniosło 116 tys. ton. W tym roku było to już 199 tys. ton.
Obecnie polska branża mięsna boryka się z problemem potencjalnego niedoboru dwutlenku węgla niezbędnego do dalszego uboju i przetwarzania. Na szczęście w informacji prasowej Anwil poinformował o wznowieniu produkcji CO2.
Trend wzrostowy był kontynuowany także w innych krajach europejskich: w Belgii i Holandii cena wzrosła o 9 centów/kg, a we Francji o 3. W Niemczech obowiązująca obecnie cena to 2,05 EUR/kg.