fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsaCeny wieprzowiny już w okolicach 10 zł/kg. W Europie ceny także w...

Ceny wieprzowiny już w okolicach 10 zł/kg. W Europie ceny także w górę

Długotrwały brak opłacalności produkcji i idąca za tym likwidacja hodowli trzody chlewnej w Europie przynosi teraz efekty. Wieprzowina nieustannie drożeje; w naszym kraju jej ceny za klasę E zbliżyły się już do 10 zł/kg.

W ubiegłym tygodniu średnio za klasę E płacono w Polsce 9,7 zł za kilogram, co oznacza wzrost o 0,2 zł w skali tygodniowej. Chociaż ceny w ostatnim czasie znacząco wzrosły, cieniem na rynku wieprzowiny kładzie się fakt, że nadal wzrasta deficyt polskiego mięsa. Jak informuje POLPIG, w pierwszym półroczu zeszłego roku ujemne saldo wymiany handlowej w przypadku wieprzowiny wyniosło 116 tys. ton. W tym roku było to już 199 tys. ton.

Obecnie polska branża mięsna boryka się z problemem potencjalnego niedoboru dwutlenku węgla niezbędnego do dalszego uboju i przetwarzania. Na szczęście w informacji prasowej Anwil poinformował o wznowieniu produkcji CO2.

Trend wzrostowy był kontynuowany także w innych krajach europejskich: w Belgii i Holandii cena wzrosła o 9 centów/kg, a we Francji o 3. W Niemczech obowiązująca obecnie cena to 2,05 EUR/kg.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.