Nieoczekiwany wzrost produkcji wieprzowiny o 6,2%

Jeszcze 11 lat temu na Morawach Południowych produkowano 8500 ton mięsa wieprzowego na kwartał i ubito 88 000 świń w ciągu roku. Od tego czasu produkcja systematycznie spadała. Jednak w I kw. b.r. odnotowano zaskakujące odbicie.

reklama
Baner Kuhn Maxima
reklama
baner Interhandler

Jak podaje Zemedelsky Tydenik za Czeskim Urzędem Statystycznym w regionie, w którym produkcja wieprzowiny spadała od 11 lat, odnotowano nieoczekiwany wzrost produkcji. W I kwartale 2024 r. produkcja wzrosła o 6,2 proc., tj. o 362 tony, do łącznie 6203 ton mięsa. Ubito 66 382 świń, co oznacza wzrost o 2 736 świń w porównaniu do roku poprzedniego.

Równie zaskakujący jest spadek produkcji wołowiny i cielęciny, która, jak informuje czeski portal, zwykle utrzymuje się na stałym poziomie lub nieznacznie rośnie. Tymczasem w I kwartale 2024 r. spadła w porównaniu z poprzednim rokiem. Rolnicy wyprodukowali o 44 tony mniej rok do roku tego mięsa (842 ton), co oznacza spadek o 4,9 proc.

reklama
Baner UPL
reklama
Baner Samasz
reklama
Baner Corner

Na region południowomorawski przypadało 10,3 proc. produkcji całego mięsa w całych Czechach, która w kwartale osiągnęła 68,7 tys. ton, a udział produkcji wieprzowiny wyniósł 12 proc.

reklama
Baner SUmi

źródło: Zemědělský Týdeník

reklama
Baner McHale
reklama
reklama

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.