Rekordowa kampania

W minionej kampanii cukrowniczej 2012/2013 cukrownie przerobiły prawie 12,3 mln ton buraków (5,8% mniej niż przed rokiem). Według wstępnych szacunków produkcja cukru wyniosła 1895 tys. ton. Ponad połowa cukrowni osiągnęły rekordową w swojej historii produkcję cukru, a najwięcej wyprodukowała cukrownia „Glinojeck” – ponad 190 tys. ton cukru.

Średni plon w kraju wyniósł 63,6 t/ha, jak wynika z danych Stowarzyszenia Techników Cukrowników. To największy średni plon buraków w historii przemysłu cukrowniczego w Polsce, większy o 4,5 t/ha (o 7,6%) od osiągniętego w poprzedniej kampanii. Wzrost plonów i dobra jakość korzeni potwierdzają postęp technologiczny i rosnącą intensywność uprawy buraków cukrowych. 
Dzięki tak wysokim plonom zbiór buraków był większy o 670 tys. ton buraków przy areale uprawy mniejszym o 3,5 tys. ha. W 2012 r. buraki cukrowe uprawiało 35849 plantatorów na powierzchni prawie 193 tys. ha. 
Plony w poszczególnych cukrowniach były bardzo zróżnicowane od 50,0 t/ha w Cukrowni „Krasnystaw” do 79,7 t/ha w Cukrowni „Nakło”. – Tak duże zróżnicowanie plonów jest spowodowane przede wszystkim różnymi warunkami pogodowymi w okresie siewu i wegetacji buraków w poszczególnych rejonach kraju – informuje Stanisław Świetlicki, Przewodniczący Zarządu Głównego STC. – Szczególnie duże różnice występowały w wielkości opadów i ich natężenie w różnych okresach. Cukrownie położone na wschodzie Polski osiągnęły najniższe plony buraków. Także Cukrownia „Glinojeck” osiągnęła plon poniżej 60 t/ha.
Średnio na jedną cukrownię przypada produkcja ponad 105 tys. ton cukru, co w porównaniu z np. z rokiem 2001 jest wielkością pięciokrotnie większą. 
Kampania trwała od 4 września 2012 do 26 stycznia 2013 r. tj. 144 dni. Osiągnięta produkcja cukru jest większa o 489 ton od przyznanej kwoty wynoszącej 1405,6 tys. ton. Nadwyżka produkcji stanowi prawie 35% kwoty, podobnie jak w poprzedniej kampanii. Rekordową nadwyżkę wykazała Spółka Nordzucker Polska S.A. – prawie 65% wielkości kwoty.
Duża podaż cukru pozakwotowego w ostatnich dwóch sezonach przyczynia się do wzrostu eksportu, który jednak nie rozwiąże problemu nadwyżki podaży – uważa dr Piotr Szajner z IERiGŻ. – Komisja Europejska zezwoliła producentom cukru w UE na wprowadzenie na rynek wewnętrzny jedynie 150 tys. ton cukru pozakwotowego. Koncerny cukrownicze będą zmuszone pewne ilości cukru pozakwotowego zaliczyć, jako produkcję kwotową w sezonie 2013/2014. W tych warunkach przewiduje się, że w 2013 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych może zmniejszyć się do 185 tys. ha.
Oprac. EG
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności