Czerwona, zielona, żółta, na ostro lub na słodko – popularna w polskiej kuchni papryka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odkryte przez Krzysztofa Kolumba warzywo sprawdza się w różnych odsłonach. Co więcej, jako jedno z niewielu, nie traci swoich cennych właściwości po przetworzeniu. To doskonały powód, aby na chłodniejsze miesiące przygotować pyszne zapasy.
Nieco ezgotyczne cayenne, chilaca, jalapeno albo dobrze znane pepperoni, tomato oraz chilli. Na świecie jest blisko 200 odmian papryki. Warzywo pochodzące z Peru, zostało sprowadzone do Europy w XV wieku przez odkrywcę Ameryki. Na szeroką skalę rozpowszechnili je Węgrzy.
Papryka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Świeża dostarcza cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. Lecznicze właściwości papryki już wiele lat temu dostrzegła medycyna ludowa. Jednak nie wszyscy wiedzą, że warzywo po obróbce termicznej nie traci dobroczynnych składników.
Kusi swoim smakiem, kolorami ozdabia potrawy, dodaje sił witalnych, a przede wszystkim pomaga chronić nasze zdrowie. Świetnie sprawdza się jako przystawka oraz dodatek do zup czy sosów. Również sama może być głównym i pysznym daniem, nie tylko latem.
AT za Krosagro