Ptasia grypa we Francji

Od listopada 2015 roku we Francji potwierdzono 74 ogniska ptasiej grypy o wysokiej zjadliwości. Ostatnie dwa przypadki zanotowano pod koniec lutego w regionie Dordogne w gospodarstwie hodowlanym kaczek.

Tempo rozprzestrzeniania się wirusa jednak znacznie osłabiło się w porównaniu ze szczytem zachorowań z grudnia ubiegłego roku – informuje FAMMU/FAPA. W styczniu Francja przyjęła nową strategię zwalczania ptasiej grypy, która polega na wstrzymaniu (prawdopodobnie do końca czerwca) nowej produkcji kaczek i gęsi, do czasu pełnej dezynfekcji gospodarstw, ubojni i sprzętu po poprzednich ogniskach zakażeń.

Z uwagi na epidemię, wiele krajów wprowadziło restrykcje w imporcie francuskiego drobiu – w tym Japonia, największy odbiorca pasztetu z otłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich – foie gras.
W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano decyzję wykonawczą KE dotyczącą niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5 we Francji. Powiększono strefę zamkniętą, gdzie obowiązują ograniczenia weterynaryjne dotyczące przemieszczania drobiu i niektórych produktów drobiowych.

FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności