Pory na zimową porę

Na rynku pojawia się coraz więcej odmian pora na zbiór zimowy. Dzięki nim można znacząco zwiększyć wydajność plonów – powodują one, że produkcja jest bardziej wartościowa, przy zachowaniu najwyższych parametrów jakościowych, zarówno roślin w trakcie wegetacji i zbioru, jak i w przechowalni.

Por to popularne warzywo uprawiane w wielu krajach, w tym również w Polsce, gdzie popyt na niego ciągle rośnie. Szczególnie, że nie jest to już gatunek sezonowy − mimo, że w uprawie tej niezbędny jest spory nakład pracy ludzkiej i pieniędzy, to niektórzy producenci decydują się na uprawę tego warzywa przez cały rok.
 
Późne odmiany pora charakteryzują się ciemnozieloną barwą liści, silnym nalotem woskowym, wyraźną, zgrubiałą cebulą i krótszą łodygą rzekomą. Ich okres wegetacji trwa zazwyczaj od 150 do 170 dni. Dzięki dużej odporności na mróz, dobrze zimują one na zagonach bez okrycia, bądź pod osłoną z folii. Najczęściej warzywa te uprawiane są z rozsady, a tę można wyprodukować we własnym zakresie siejąc nasiona na zagonie pod okryciem folii lub w tunelu foliowym.
 
Odmiana Armor firmy Clause Vegetable Seeds przeznaczona jest właśnie na zbiór zimowy. Charakteryzuje się ona dużą siłą wzrostu i wzniesionym pokrojem roślin. Długość łodygi rzekomej wynosi 20−25 cm, a jej ulistnienie jest ciemnozielone. Zaletami tej odmiany jest znakomita plenność i wyrównanie roślin, łatwość obierania się liści zewnętrznych, intensywna barwa liści kontrastująca z bielą łodygi, brak bulwiastych zgrubień, przydatność do różnych typów produkcji, szybka regeneracja roślin po przezimowaniu oraz bardzo dobra odporność na mróz.
 
Nowością w asortymencie porów firmy Syngenta jest Oberon F1, przeznaczony na świeży rynek. Jest to odmiana łatwa w obieraniu, nieco późniejsza, przeznaczona do zbioru późną jesienią z możliwością przetrzymania w polu przez okres zimy. Wyróżnia się ona polową tolerancją na choroby. Inna, zaproponowana przez firmę odmiana, to por Antiope. Ten z kolei charakteryzuje się długim okresem zbioru bez utraty wysokiej jakości. Jest odmianą późnojesienną o silnie wzniesionym pokroju i wysokiej zdrowotności w warunkach jesiennych. Dzięki wysokiej tolerancji na niskie temperatury, nadaje się do zimowania w polu, a łatwe czyszczenie warzywa to oszczędność pracy podczas przygotowania do sprzedaży. Por Selina natomiast przeznaczony jest głównie na zbiór zimowy. Wcześnie rozpoczyna wegetację wiosną, wyróżnia się dużą odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Łodyga rzekoma 16−18 cm, bez tendencji do tworzenia zgrubienia cebulowego. Pokrój wzniesiony, niebieskozielone ulistnienie. Plon bardzo wyrównany, przeznaczony na świeży rynek.
 
Propozycje firmy Bejo Zaden na zimowy zbiór to por Curling oraz Blizzard. Ten pierwszy jest odmianą przeznaczoną na zbiór w listopadzie i grudniu. Charakteryzuję się ciemnymi, niebieskozielonymi liśćmi pokrytymi grubą warstwą wosku o wysokiej odporności na wciornastki oraz długą łodygą rzekomą, bez tendencji do tworzenia zgrubień cebulowych. Odmiana polecana przede wszystkim do przechowywania i sprzedaży w okresie zimy. Blizzard  natomiast jest przeznaczona do zbioru zarówno zimą, jak i wiosną. Charakteryzuje się wysoką tolerancją na wirusy i bardzo dobrym i szybkim odrostem po zimie.
 
Odmiana firmy Seminis − Lucretius F1 dostarcza wysokiej jakości produkt końcowy przy zbiorze późnozimowym i zapewnia utrzymanie produkcji dzięki wysokiej mrozoodporności i tolerancji na wybijanie w pędy. Pokrój roślin jest wzniesiony, a liście mają barwę niebieskozieloną. Duża zdrowotność liści i ograniczone gnicie łodygi dobrze prezentuje się w skrzynkach, odmiana łatwa w zbiorze i czyszczeniu.
 
Kolejną propozycją na zbiór zimowy jest Kenton F1 firmy Nunhems Poland. To późny mieszaniec, który może być dostępny aż do wiosny − jest odmianą zimową doskonałą do przechowywania, charakteryzują ją pełne ciemnoniebieskie wzniesione liście.
 
Odmianą wyróżniającą się wysoką tolerancją na alternariozę i rdzę jest Porilux firmy Nickerson−Zwaan. Odmiana ta przeznaczona jest na zbiór późnojesienny, zimowy (w czasie łagodnych zim) i pozimowy. Pokrój ma wzniesiony, charakteryzuje się ciemnozielonymi liśćmi z silnym nalotem woskowym oraz średniej długości łodygą rzekomą – a w odpowiedniej technologii (głębokiego sadzenia i obredlania) wysokiej jakości, białym, kontrastującym z ciemną zielenią, liściem.