W sezonie 2013/14 europejski rynek ziemniaków będzie pod presją popytu, czego odzwierciedleniem są wysokie ceny, uważa Wiesław Dzwonkowski z IERiGŻ. Ich wzrost w ostatnim tygodniach wprawdzie wyhamował, ale zwykle w tym okresie mamy do czynienia z wyraźnym sezonowym spadkiem.
Na przełomie września i października średnie ceny ziemniaków konsumpcyjnych w Niemczech na poziomie producenta oscylowały w przedziale 210–230 euro/t i były o ok. 55% wyższe niż przed rokiem i 2,5-krotnie wyższe w porównaniu z analogicznym okresem 2011 r. Ceny ziemniaków do przetwórstwa spożywczego (na frytki, chipsy i płatki), w zależności od landu, wynosiły od 130 do 200 euro/t i były o 15–20% wyższe niż przed rokiem.
W Belgi i we Francji ceny ziemniaków są zbliżone do ubiegłorocznych.
W Wielkiej Brytanii ceny obniżyły się w porównaniu z rokiem poprzednim o 20-30%, do ok. 180 euro/t, ale nadal są wyższe od średniej pięcioletniej przynajmniej o 20–30%.
W Polsce w pierwszych miesiącach bieżącego sezonu ceny ziemniaków są blisko 2-krotnie wyższe niż przed rokiem, ale nieco niższe niż w 2010 r., gdy zebrano 8,45 mln ton. Należy pamiętać, że w ubiegłym roku początek sezonu charakteryzował się bardzo niskim poziomem cen, co wówczas wywoływało niezadowolenie i protesty rolników. Ich wzrost nastąpił w dalszej części sezonu, a zwłaszcza wiosną 2013 r., dodaje analityk.
(mat)