Przed nowym sezonem wegetacyjnym po raz kolejny zastanawiamy się, czy faktycznie można ograniczyć nawożenie azotowe bez utraty jakości i wielkości zebranych plonów zbóż, rzepaku, kukurydzy czy buraków cukrowych. O tym, jakie rozwiązania możemy obecnie wykorzystać, opowiadamy wspólnie z zaproszonymi ekspertami.
O efektywnych sposobach na ograniczanie strat azotu w produkcji roślinnej opowiadali profesor Marzena Brodowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Krzysztof Konieczka i doktor Paweł Kazikowski z firmy BASF.
Pierwsza część webinarium to prezentacja przygotowana przez prof. Brodowską, w której przedstawiła zagadnienia związane z efektywnymi sposobami ograniczania strat azotu w produkcji roślinnej. Następnie Krzysztof Konieczka przedstawił preparat Limus, czyli inhibitor ureazy firmy BASF. Z kolei doktor Paweł Kazikowski opowiedział o preparacie Vizura, stabilizatorze azotu przeznaczonym do stosowania z gnojowicą i pofermentem.
W ostatniej części specjaliści odpowiadali na pytania widzów.