fbpx

Korea Południowa otwiera się na polskie mięso wołowe 

Jak informuje Główny Inspektorat Weterynarii, w dniu 21 listopada br. odbyło się spotkanie otwierające audyt polskiego sektora mięsa wołowego w celu zapewnienia możliwości eksportu mięsa wołowego do Republiki Korei.   

W spotkaniu z przedstawicielami koreańskiego Ministerstwa Bezpieczeństwa Żywności i Leków ze strony polskiej uczestniczyli zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Paweł Meyer, przedstawiciele biur GIW, MRiRW oraz wojewódzkich i powiatowych inspektoratów weterynarii zaangażowanych w audyt. 

Na spotkaniu omówiono kwestie związane m.in. ze strukturą i zadaniami Inspekcji Weterynaryjnej, funkcjonowaniem urzędowego systemu laboratoriów oraz identyfikacją i rejestracją zwierząt. Podczas wizyty w Polsce koreańscy audytorzy odwiedzą Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii oraz Zakład Higieny Weterynaryjnej w Poznaniu, 2 zakłady mięsa wołowego oraz gospodarstwo utrzymujące bydło. 

Audyt stanowi kolejny etap procedury otwarcia koreańskiego rynku na polskie mięso wołowe. 

żródło: GIW 

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.