fbpx

Japonia to jeden z głównych importerów polskiej wołowiny

Japonia to ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. Eksport polskiej wołowiny do Japonii był tematem spotkania w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które odbyło się 27 października b.r.

W 2021 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 95,2 mln euro. Kraj ten znajduje się na czele listy odbiorców polskiej wołowiny wśród krajów pozaunijnych (zaraz za Wielką Brytanią). Wśród państw UE Polska jest trzecim eksporterem wołowiny  – sprzedajemy zagranicznym kontrahentom 87 proc. naszej produkcji tego rodzaju mięsa.

Jak informuje Ministerstwo, posłużyło zaprezentowaniu importerom japońskim szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju, jak również warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski. Na pytania przesiębiorców z Japonii odpowiadali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Przedsiębiorcy japońscy przebywają w Polsce w ramach programu promocyjnego „Europejska wołowina na azjatyckich rynkach”, który jest współfinansowany ze środków UE. Celem programu jest wsparcie europejskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami z Japonii i Hongkongu.

Program jest kontynuacją poprzedniego programu prowadzonego w latach 2018-2019 oraz 2021 pod nazwą „Wołowina z Polski na japońskim rynku”; działania promocyjne obu programów realizuje Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), zrzeszająca ponad 110 podmiotów polskiego sektora mięsnego.

UPEMI jest stowarzyszeniem reprezentującym producentów w kontaktach z instytucjami publicznymi, prowadzi w imieniu swoich członków działania promocyjne i marketingowe, mając również na względzie rozwijanie sieci sprzedaży i kontaktów międzynarodowych oraz podnoszenie wewnętrznych standardów produkcji i powszechne stosowanie dobrych praktyk produkcyjnych.

Choć kuchnię japońską kojarzymy głównie z rybami i owocami morza, spożywanie wołowiny ma w tym kraju silną tradycję, a produkcja wewnętrzna nie pokrywa popytu na mięso wołowe, dlatego znaczącą część tego mięsa Japończycy importują. W 2017 roku UE eksportowała 4281 ton tego mięsa, a w 2021 (w okresie styczeń-listopad) 19 691 ton – znaczący wzrost eksportu umożliwiła umowa handlowa zawarta pomiędzy UE a Japonią, która od 1 lutego 2019 r. Eliminuje cła oraz inne przepisy ograniczające handel, w tym również dla dużej części towarów rolnych.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.