Światowa powierzchnia zbóż wynosi 723 mln ha, najwięcej uprawia się pszenicy (30,6 proc.), a następnie kukurydzy (26,7 proc.) i ryżu (22,6 proc.). Pozostałe zboża (jęczmień, sorgo, proso, owies, żyto, pszenżyto, gryka) stanowią łącznie 20,1 proc. światowych zasiewów.
Biorąc pod uwagę powierzchnię uprawy i uzyskiwane plony, największe zbiory ziarna uzyskuje się z uprawy kukurydzy (przeciętnie 1100 mln t), a następnie (zbliżone ilości) z pszenicy i ryżu (po 760 mln t). Wynika stąd, iż największe plony daje kukurydza, a następnie ryż i pszenica. W Polsce powierzchnia zasiewów zbóż wynosi przeciętnie 7,5 mln ha, zaś ich udział w strukturze zasiewów nieco ponad 70 proc.
Najwięcej uprawia się pszenicy (32 proc.), następnie pszenżyta (19 proc.), jęczmienia (12 proc.) oraz mieszanek zbożowych (głównie jęczmienia z owsem) i żyta (po około 11 proc.). Pod względem powierzchni zasiewów zbóż zajmujemy drugie miejsce (po Francji), zaś pod względem zbiorów trzecie (po Francji i Niemczech) w UE. Poza tym jesteśmy pierwszym w świecie producentem pszenżyta oraz drugim żyta.
Uzyskujemy natomiast niższe plony – przeciętnie 70 proc. średniej UE, co wynika także z gorszych warunków klimatyczno-glebowych. W Polsce największe plony ziarna uzyskuje się z kukurydzy (6,5 t/ha), następnie pszenicy (4,7 t) oraz zbliżone z jęczmienia i pszenżyta (3,75 t). Formy ozime zbóż dają przeciętnie o 25 proc. większe plony, niż jare, choć w niektórych latach zawodzą, zwłaszcza jęczmień ozimy.