Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników wezwało na platformie X do wprowadzenia zakazu hodowanego w laboratorium w Irlandii w celu ochrony tradycyjnych produktów mięsnych.
Irlandzcy rolnicy zrzeszeni w Farmer’s Alliance wzywają do wprowadzenia w Irlandii zakazu „produkcji, sprzedaży lub importu mięsa hodowanego laboratoryjnie w Irlandii w celu ochrony tradycyjnych metod produkcji”. Powołują się na decyzję włoskiego parlamentu, który przegłosował wprowadzenie takiego zakazu, obejmującego nie tylko żywność dla ludzi, ale też paszę dla zwierząt.
„Farmers’ Alliance Ireland chce, aby przepisy chroniły wypróbowane i zaufane tradycyjne praktyki produkcyjne, ponieważ absolutnie nie mamy zaufania do mięsa frankensteina produkowanego w laboratorium” – napisała grupa, podkreślając, że „Irlandia słynie z produkcji wysokiej jakości mięsa o dużej zawartości składników odżywczych”.
Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników jest zdania, że produkcja żywności oparta na naturalnym wypasie jest jak najbardziej ekologiczna, a sami Irlandczycy, dzięki “systemowi opartemu na trawie” są najbardziej zrównoważonymi producentami na świecie.
Stowarzyszenie argumentuje, że „mięso zwierząt karmionych trawą zawiera dużą część składników odżywczych niezbędnych do przeżycia”, a ludzie mają prawo do pożywnej, zdrowej żywności.