Gęsina na świętego Marcina

W ramach kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” w dniach 11 i 12 listopada w Przysieku pod Toruniem odbędzie się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny.

To największy w Polsce kiermasz gęsich tuszek i produktów z gęsiny, który w ciągu dwóch dni odwiedza kilkanaście tysięcy osób. Festiwal, podczas którego prezentujemy również wiele produktów regionalnych i wyrobów rękodzielniczych, to także okazja do zgłębienia tajników kuchni oraz zdobycia wielu informacji z zakresu zdrowego żywienia. W imprezie uczestniczą też uznani kucharze i promotorzy kulinarni, którzy prezentują swoje autorskie pomysły na potrawy z gęsiny. Podczas festiwalu wręczymy także Złoty Półgęsek – nagrodę za najlepszy produkt z gęsiny dla producentów i wystawców uczestniczących w imprezie –  informują organizatorzy – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko – Pomorskiego.

Już najbliższą sobotę 5 listopada  w ramach kampanii  mieszkańcy województwa kujawsko – pomorskiego  będą mogli odebrać 2000 gęsich tuszek, które będą daniem głównym na  świątecznym rodzinnym obiedzie z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Gęś można było wygrywać w konkursach organizowanych przez regionalne i lokalne media w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na Świętego Marcina”.

Kujawsko-Pomorskie to zagłębie produkcji gęsiny. Z danych GUS wynika, że w połowie ubiegłego roku stan pogłowia gęsi w województwie kujawsko – pomorskim wynosił 215 tysięcy sztuk, z czego blisko 190 tysięcy hodowano w rolnych gospodarstwach rodzinnych.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko – Pomorskiego