fbpx

Chleb z mąki ze świerszczy? Jest zgoda Komisji Europejskiej

Chleb, pizza albo ciastka z mąki ze świerszczy? Teraz będzie to możliwe. Żywność na rynku Unii Europejskiej za sprawą zgody Komisji Europejskiej od 24 stycznia będzie można  produkować z proszku ze świerszcza domowego.

Jak podaje Rzeczpospolita, zezwolenie na stosowanie mąki ze świerszczy do wyrobów spożywczych otrzymała firma Cricket One Co. po prawie 3 latach od złożenia wniosku. Komisja Europejska uznała, że tenże półprodukt jest bezpieczny, a zezwolenie obowiązywać będzie przez 5 lat.

Jak informuje Rzeczpospolita, niebawem pozwolenie na spożywcze wykorzystanie tego owada może dostać więcej firm.

Świerszcz domowy pierwotnie występował w północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, jednak obecnie powszechnie występuje także w Europie, a ich hodowla jest relatywnie prosta.

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.