fbpx
Strona głównaCenyrynek żywnościChleb z mąki ze świerszczy? Jest zgoda Komisji Europejskiej

Chleb z mąki ze świerszczy? Jest zgoda Komisji Europejskiej

Chleb, pizza albo ciastka z mąki ze świerszczy? Teraz będzie to możliwe. Żywność na rynku Unii Europejskiej za sprawą zgody Komisji Europejskiej od 24 stycznia będzie można  produkować z proszku ze świerszcza domowego.

Jak podaje Rzeczpospolita, zezwolenie na stosowanie mąki ze świerszczy do wyrobów spożywczych otrzymała firma Cricket One Co. po prawie 3 latach od złożenia wniosku. Komisja Europejska uznała, że tenże półprodukt jest bezpieczny, a zezwolenie obowiązywać będzie przez 5 lat.

Jak informuje Rzeczpospolita, niebawem pozwolenie na spożywcze wykorzystanie tego owada może dostać więcej firm.

Świerszcz domowy pierwotnie występował w północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, jednak obecnie powszechnie występuje także w Europie, a ich hodowla jest relatywnie prosta.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.