Cebulowa debata w Licheniu

W dniu 28 listopada w Licheniu Starym odbyła się Konferencja Cebulowa, zorganizowana przez firmy Monsanto Polska – Seminis oraz Bayer CropScience.

W uprawie cebuli prym wiodą Chiny, z powierzchnią ponad 1000 ha i produkcją na poziomie prawie 21 tysięcy ton. Największym eksporterem cebuli jest Holandia: 1036 kT o wartości 501 mln USD. W Polsce uprawa cebuli zajmuje trzecie miejsce wśród warzyw gruntowych.
Informacje o rynku cebuli oraz podsumowanie sezonu 2013 przedstawił Paweł Skrzynecki, specjalista ds. cebuli i przedstawiciel firmy Monsanto w rejonie Polski Zachodniej.
Zaprezentował też ofertę odmianową cebul Seminis, zwracając uwagę na nowości produktowe. Z odmian wczesnych do obierania firma oferuje: Utopia F1, Exacta F1, Golden Spike F1, średniowczesne w typie hiszpańskim to SV4774NW F1, Barito F1, Vares F1, w typie Rijnsbuurger (do obierania i na łuskę) – Sunnito F1, Premito F1, Baldito F1 oraz do najdłuższego przechowywania – Bennito F1, Narvito F1. A nowości to RS 0775 1481 F1 i SV 3557 ND F1 oraz EX0771 4593 F1.
Cebule Seminis można było oglądać w 2013 roku podczas wrześniowych Dni Otwartych Seminis w trzech rejonach kraju: Dziennice k. Inowrocławia, Kościuszków k. Kalisza oraz Wożuczyn k. Tomaszowa Lubelskiego.
Fungicydową ochronę upraw cebuli preparatami firmy Bayer omówił Radosław Suchorzewski. Preparat Mildex 711,9 WG zabezpiecza uprawy cebuli przed mączniakiem rzekomym i alternariozą, a zalecana dawka to 2,5 kg/ha. Również do zwalczania mączniaka rzekomego i alternariozy Bayer poleca preparat Infinito 687,5 SC. Nowością, która czeka na rejestrację w uprawie cebuli jeszcze w grudniu 2013 r., jest Fandango 200 EC. Zakres rejestracji w cebuli obejmuje mączniaka rzekomego oraz zgniliznę szyjki cebuli.
O tym, że przechowywanie cebuli nie musi być trudne, przekonywał Paweł Kata z Agrarady, oficjalnego przedstawiciela firmy Tolsma w Polsce. Zaprezentował różne systemy przechowywania oraz suszenia cebuli, jak piece, system wyciągów, system nadmuchowy czy chłodzenie mechaniczne.
Natomiast Marcin Liszewski, specjalista ds. doświadczeń Monsanto Polska zdradził, na jakie cechy zwraca się uwagę podczas badania nowych odmian cebuli zanim zostaną wprowadzone do handlu.

Więcej w grudniowym wydaniu gazety WRP.

Ewa Grabowska
współpraca Anna Arabska