Rośliny rzepaku są już w fazie luźnego pąka i przyrastają na wysokość. IOR-BIP przypomina, że wykorzystując żółte naczynia do monitoringu upraw powinniśmy podnieść żółte naczynia na wysokość łanu.
W celu lepszego wychwycenia liczebności owadów znajdujących w plantacji rzepaku konieczne jest umieszczenie żółtych naczyń na wysokości kwiatostanu roślin. Naczynia pozostawione zbyt nisko zasłaniane są przez rośliny nie spełniają swojego zadania, a kwitnące rośliny są nie lada konkurencją dla pojedynczego naczynia.
Przypominamy, że kontrolę żółtych naczyń prowadzić trzeba regularnie i najlepiej o zbliżonych godzinach, np. w południe. W razie konieczności, po stwierdzeniu przekroczenia progów szkodliwości zastosować insektycyd, zabieg opryskiwanie przeprowadzać po oblocie pszczół.
Sprawdź, jak chronić rzepak przed szkodnikami
Rzepak po raz pierwszy odc. 7 – zwalczanie szkodników i ochrona fungicydowa T-2